ČETIRI PORODILJE PREMINULE OD KORONE: Virus uzima i živote dece u Srbiji

Novosti online

29. 04. 2021. u 11:41

PREMA najnovijim informacijama, korona virus odneo je život još jedne porodilje u Srbiji. U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu preminula je porodilja M. P. (27) iz Zaječara, koja je na svet donela zdravu devojčicu, uprkos tome što je sada preminula majka bila zaražena.

ЧЕТИРИ ПОРОДИЉЕ ПРЕМИНУЛЕ ОД КОРОНЕ: Вирус узима и животе деце у Србији

Foto: D.A.

Prethodno, početkom aprila objavljena je vest o smrti porodilje D. T. (29). Kako smo tada pisali, porodilja je preminula pet dana posle porođaja. Zbog teškog stanja usled zaraze korona virusom bila je priključena na respirator, a porođena je carskim rezom u KBC "Dragiša Mišović". Prema podacima od 7. aprila, beba je bila stabilno i nalazila se na Institutu za neonatologiju.

Od početka epidemije u Srbiji, dve mlade žene već su izgubile život u protekloj godini. Preminula je trudnica iz Doljevca (27) 21. jula 2020. u KC Niš. Dan pre toga njena beba je preminula posle porođaja.

Nedelju dana kasnije, takođe od posledica korone, preminula je trudnica iz Vranja (34), koja je takođe bila hospitalizovana na ovoj klinici. Zbog teškog stanja porođena je carskim rezom i rodila je dečaka od 900 grama. Na sreću, beba se oporavila i nakon nekoliko meseci puštena je kući. Trudnica je preminula nakon porođaja, usled srčanog zastoja.

PREMINULA DECA

Nakon smrti bebe od devet dana koja se desila na Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova 19. aprila, preminuo je i devetogodišnji dečak iz Vranja. Druga smrt deteta zaraženog koronom objavljena je sedam dana kasnije. 

Dvadesetjednogodišnji mladić iz Vranja preminuo je nekoliko dana ranije od posledica korona virusa, tada postavši najmlađa žrtva kovida u Vranju.

Prethodno, 21. januara preminula je devojčica 12-godišnja devojčica iz Tutina.

- Na osnovu kompletne kliničke slike i toka bolesti kod deteta, zatim rezultata svih urađenih analiza, uzimajući u obzir i podatke o prethodno dijagnostikovanim oboljenjima, najverovatnije je da se u konkretnom slučaju radilo o smrtnom ishodu izazvanim imunološkim komplikacijama usred ranije infekcije SARS COV-2 virusom, tzv. multisistemskom inflamatornom post-covid sindromu (MIC-s) - navela je tadačetvoročlana komisija iz Opšte bolnice Novi Pazar.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije