ŠTA JE BŽEŽINSKI GOVORIO O JUGOSLAVIJI: Predavanje Milorada Vukašinovića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

Novosti onlajn

26. 04. 2021. u 19:36

PREDAVANjE Milorada Vukašinovića „Bžežinski o Jugoslaviji“ može se pogledatina Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ШТА ЈЕ БЖЕЖИНСКИ ГОВОРИО О ЈУГОСЛАВИЈИ: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Poznati geopolitičar Zbignjev Bžežinski održao je u avgustu 1978. godine u švedskom gradu Upsali važan brifing na kojem je govorio o politici SAD prema Jugoslaviji. Pojedini istraživači jugoslovenske krize, poput ruske istoričarke Jelene Guskove, ovo izlaganje ocenili su kao ugaoni kamen politike zapadnih sila, koja je početkom devedesetih prouzrokovala razaranje SFRJ.

Govoreći o tome na koji način i pod uticajem kojih faktora je uobličeno ovo izlaganje, Vukašinović je istakao da je tema koja je najviše opterećivala Amerikance bila potencijalno članstvo Jugoslavije u Istočnom bloku posle smrti Josipa Broza Tita.

Neke od najvažnijih tačaka u govoru Bžežinskog odnosile su se na podršku nacionalnim separatistima – neprijateljima ideje komunizma, zatim ideje o širenju potrošačkog mentaliteta koji je idealna protivteža komunističkoj ideji o jednakosti, te nametanje zapadnog sistema vrednosti kroz delovanje medija, umetnosti i kulture.

- Sa stanovišta geopolitike, posebno je važna direktiva o razbijanju Pokreta nesvrstanih, čiji je SFRJ bila osnivač – istakao je Vukašinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati