POZIVAJU SE NA POKOJNOG AMFILOHIJA: Predstavnici bivšeg režima protiv temeljnog ugovora Crne Gore i SPC

V. K.

24. 04. 2021. u 08:00

ONI čija politika je hapsila i progonila mitropolita crnogorsko-primorskog, kao i episkope, sveštenstvo i vernike u Crnoj Gori zbog odbrane svetinja, sada traže da se "poštuje volja mitropolita Amfilohija" povodom potpisivanja temeljnog ugovora države i SPC.

ПОЗИВАЈУ СЕ НА ПОКОЈНОГ АМФИЛОХИЈА: Представници бившег режима против темељног уговора Црне Горе и СПЦ

Mitropolit Amfilohije

Demokratska partija socijalista tako traži objavljivanje teksta ovog sporazuma i ističe da bi patrijarhov potpis na ovom dokumentu bio protivan stavu pokojnog mitropolita.

- Od Krivokapićeve vlade, čiji je rodonačelnik pokojni mitropolit Amfilohije, traži se da pogazi njegovu volju i da ugovor potpiše Porfirije, iako je mitropolit jasno govorio da će taj dokument potpisati on, dakle predstavnik Mitropolije, a ne patrijarh SPC - kazao je Miloš Nikolić, portparol DPS i poslanik ove stranke.

Patrijarh srpski Porfirije potvrdio je da je sporazum između Crne Gore i SPC spreman, što je izazvalo nezadovoljstvo pristalica takozvanog suverenističkog bloka u Crnoj Gori.

Građanski aktivista i bivši predsednik Saveta za građansku kontrolu rada policije i sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Zeković pozvao je sve građane Crne Gore da pruže demokratski odgovor na "klerikalizaciju društva, favorizovanje SPC i nametanje diskriminacije kao redovnog stanja".

Poslanica Socijaldemokratske partije Crne Gore Draginja Vuksanović na sednici Zakonodavnog odbora predsedniku tog tela Marku Kovačeviću (DF) poručila je žustro:

- Vi ste unapred rekli da će doći do potpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. A ja vam sad kažem da neće doći do potpisivanja. Kao što vi tvrdite da hoće, ja vam kažem da neće, jer bi to bilo političko, pravno i etičko priznanje odluka Podgoričke skupštine iz 1918. na koje nećemo pristati - poručila je Vuksanović Stanković.

Temeljni ugovor koji će urediti odnose između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve - jedinom tradicionalnom verskom zajednicom sa kojom zvanična Podgorica nema zaključen ovakav sporazum - biće ozvaničen i potpisan početkom maja, u danima posle Vaskrsa. Prema načelnom dogovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, patrijarh će otputovati u Podgoricu i u ime SPC potpisati ugovor.

ZAHTEVAJU RAZREŠENjE LEPOSAVIĆA

DPS, Socijaldemokrate, Liberalna partija i SDP predale su najavljenu interpelaciju kojom se traži razrešenje ministra pravde dr Vladimira Leposavića, zbog, kako navode njegovog negiranja i realtivizovanja "genocida u Srebrenici".

- Interpelaciju je potpisalo svih 40 poslanika opozicije, uverenih u to da građanski koncept naše države i naša evropska i evroatlantska perspektiva nemaju alternativu - kazao je Mirko Stanić (SDP).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...