SRBIJA UPLATILA KOMPLETNA SREDSTVA ZA OBNOVU HILANDARA: Ministar Popović - održali smo obećanje dato Igumanu Metodiju

Tanjug

20. 04. 2021. u 15:37

UOČI najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović posetio je manastir Hilandar i istakao da je za obnovu tog manastira Srbija uplatila celokupna sredstva.

СРБИЈА УПЛАТИЛА КОМПЛЕТНА СРЕДСТВА ЗА ОБНОВУ ХИЛАНДАРА: Министар Поповић - одржали смо обећање дато Игуману Методију

Foto B. Subašić

Ministar se uverio da radovi na obnovi te, jedne od najstarijih i najvrednijih srpskih svetinja, protiču u najboljem redu.

- Kada sam za Božić, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posetio Hilandar, predsednik je tada obećao Igumanu Metodiju i bratiji manastira da će Srbija uplatiti u celosti sredstva neophodna za obnovu Hilandara. To obećanje je ispunjeno - rekao je Popović, koji i je zamenik predsednika državne Komisije za obnovu Hilandara.

Podsetio je da je požar koji je izbio u martu 2004. godine progutao severnu polovinu manastira, te da je izgorelo šest konaka od ukupno devet.

- To je bio požar razorniji od požara u Notr Damu. Hvala Bogu na tome što niko nije stradao, kao i da nije stradala ni riznica, ni crkva. Od 14. veka nije bilo ovako velikih radova na Hilandaru - rekao je Popović, navodi se u saopštenju.

Podsetio je da je manastir Hilandar srpska ustanova koja od 1198. godine do danas ima neprekidni kontinuitet.

- Podrška Hilandaru je podrška očuvanju naše istorije i sećanja na viševekovno trajanje srpske države i Crkve. To je podrška i za našu budućnost, koju gradimo razvijajući se kao moderno, uspešno i demokratsko društvo, ali na čvrstim stubovima naše pravoslavne vere i velike državne ideje slobodne i nezavisne srpske države, koju su gradili naši najveći vladari - rekao je Popović.

Dodao je da je svaki od njih, kada god se vraćao Hilandaru i pomagao taj manastir, gradio jaku, slobodnu i uspešnu Srbiju.

- To je vizija i predsednika Aleksandra Vučića - zaključio je Popović, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna