VAŽNO ZA SVE KOJI SU PRIMILI "SINOFARM" VAKCINU: Objavljeni rezultati istraživanja - u 93 odsto slučajeva štiti od težih oblika korone

Novosti online

19. 04. 2021. u 19:31

U SRBIJI je počelo prvo istraživanje o dejstvu svih vakcina koje su u primeni kod nas, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima već imaju prve kompletne rezultate učinka cepiva kineskog “Sinofarma”!

ВАЖНО ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ СИНОФАРМ ВАКЦИНУ: Објављени резултати истраживања - у 93 одсто случајева штити од тежих облика короне

Foto: Z. Jovanović

Podsetimo, Emirati su učestvovali i u trećoj fazi testiranja vakcine koja je ubedljivo najzastupljenija u našoj zemlji i koju je primilo skoro tri četvrtine cepljenih građana Srbije, a od nedavno su krenuli i sa proizvodnjom “Sinofarmovih” vakcina na svom tlu.

S obzirom da je iz Kine stizalo malo informacija o detaljima njihovih istraživanja, podaci koji dolaze iz Abu Dabija su više nego značajni za naše stručnjake, odnosno za dalji proces imunizacije. A rezultati su veoma ohrabrujući!

Bez obzira na sve različitosti između dve zemlje, podaci dobijeni u Abu Dabiju su veoma ohrabrujući za suzbijanje epidemije korona virusa u našoj zemlji.

Naučnici su u najkraćim crtama zaključili da kineska vakcina “Sinofarm”, nakon barem dve nedelje od primanja druge doze, ima više od 90 odsto efikasnosti u sprečavanju hospitalizacije u slučaju zaraze, 95 odsto u sprečavanju da oboleli koji je vakcinisan izbegne intenzivnu negu, a 100 odsto sprečava smrtne ishode!

Kako su naučnici obelodanili, istraživanje je pokazalo i značajan pad broja obolevanja od kovida-19 među ljudima koji su dobili drugu dozu, a da su oni koji su se ipak zarazili imali veoma blage simptome i u najvećem broju slučajeva nisu zahtevali hospitalizaciju.

- Vakcinacija smanjuje za 93 odsto slučajeve hospitalizacije, za 95 odsto odlazak na intenzivnu negu, a nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kod ljudi koji su vakcinisani, a da je prošlo barem dve nedelje od druge doze - saopštili su naučnici iz Emirata, a preneo je “National news” iz Emirata.

Istraživači su došli do zaključka da imunitet nije garantovan nakon preležane bolesti, da rizik od zaražavanja raste sa pojavom više mutacija, kao i da infekcija može kasnije da dovede do dugoročnih zdravstvenih komplikacija.

Kako su dodali, “vakcina Sinofarma” nudi imunitet na najmanje šest meseci, ali da su neophodna nova istraživanja po ovom pitanju”.

- Komplikacije nakon preležanog kovida mogu da dovedu do otkazivanja različitih organa, stvaranje krvnih ugrušaka, kao i druge probleme koji mogu da zahtevaju višemesečno lečenje - saopštili su istraživači iz Abu Dabija.

Već duže od mesec dana Emirati svakodnevno beleže oko 2.000 novozaraženih, ali oni svakog dana testiraju više od 200.000-250.000 osoba, te imaju manje od jednog procenta zaraženih!

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti