NEMCI I ŠVAJCARCI HVALE POLITIKU PREDSEDNIKA SRBIJE: Vučićeva "nesvrstanost" - vakcine sa svih strana

Tanjug

17. 04. 2021. u 13:33

PONUDA vakcina sa Istoka i Zapada u Srbiji, za predsednika Aleksandra Vučiča je dobrodošla prilika da demonstrira Srbima korist od svojih odnosa sa moćim prijateljima u Moskvi i Pekingu, piše "Noje cirher cajtung"(NZZ).

НЕМЦИ И ШВАЈЦАРЦИ ХВАЛЕ ПОЛИТИКУ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Вучићева несврстаност - вакцине са свих страна

Foto: V. Mitrić

-Daleko manje se trudi oko Brisela, kao da misli da mu je tamo naklonost zagarantovana-navodi se u tekstu koji prenosi Dojče vele.

Švajcarski list, povodom pokretanja proizvodnje vakcine "Sputnjik V" uSrbiji, ocenjuje da je to "cepivo proteklih sedmica izazvalo kontroverze u celoj Evropi".

-Politizacija nabavke cepiva u Srbiji ima sasvim drugu poentu. Vučić bi da ide Titovim stopama i dela kao nesvrstani. Kako kandidat za EU sa odličnim vezama u Moskvi i Pekingu, Srbija je poručila doze sa Istoka i Zapada- napominje NZZ.

List podseća da je ove nedelje iz beogradskog Torlaka izašlo prvih 1.100 doza vakcine Sputnjik V koje su poslate u Rusiju na proveru kvaliteta.

-Od iduće godine bi čitav proizvodni ciklus trebalo da se autonomno odvija u Srbiji. Vlada se nada godišnjoj proizvodnji 30 miliona jedinica- piše taj list.

Kako se navodi, Srbija tako postaje prva evropska zemlja, osim Rusije, koja pravi Sputnjik V.

NZZ napominje i da su "u velikom stilu" vakcinisani građani susednih zemalja, a da su "vakcinalni turisti" doputovali su i iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.

-Srpskom predsedniku veoma prija uloga regionalnog lidera. Ona doduše u susedstvu izaziva skepsu i odbijanje. Ali Vučić ukazuje na to da je isporučio vakcine u Sarajevo mesecima pre EU. I druge susede je darivao malim isporukama. Kosovo pak odbija cepivo iz zemalja koje nisu priznale nezavisnost. Tako kineske i ruske vakcine ne dolaze u obzir – a pogotovo ne Sputnjik V proizveden u Srbiji- zakljucuje švajcarski list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Ivana

17.04.2021. 15:51

Normalno da hvale Aleksandra Vučića i normalno je da žele da građani Srbije žive bolje.Srbija se danas cela razvija i gradi, hvala predsedniče što činite sve da građani Srbije žive bolje.

Jovana

17.04.2021. 16:10

Веома нам је драго, да Немци и Швацарци хвале политику,председника Вучића и сам ток набавке вакцина са истока и запада . Управо таква ,, несврстана политика, омогућила ја Србији и њеним грађанима , да имају избор од пет вакцина!