RODITELJI OPREZ: Novi izazov se širi TikTokom- Dečaci dobili šokantan poziv, policija izdala upozorenje

Novosti online

15. 04. 2021. u 08:45

OVOG puta svi dečaci - korisnici ove mreže pozvani su da tokom današnjeg dana prilaze svojim drugaricama, ali i nepoznatim devojčicama, da ih pipkaju i sve to zabeleže kamerama svojih mobilnih telefona, a onda i pošalju svojim drugarima ili objave javno.

РОДИТЕЉИ ОПРЕЗ: Нови изазов се шири ТикТоком- Дечаци добили шокантан позив, полиција издала упозорење

Foto: Tanjug/AP

Ovo pozivanje na kršenje ljudskih i dečjih prava prva je primetila švedska policija, koja je i upozorila javnost na opasnost.

Prema informacijama tamošnjih medija, policija je pozvala sugrađane da prijave ove snimke, ali i same pozive na takve radnje.

- Ukoliko se takav poziv ili snimak pojavi na mrežama, odmah obavestite policiju- upozorila je policija, kako roditelje, tako i škole.

U saopštenju se navodi da je u pitanju radnja koju je verovatno jedno ili nekoliko dece započelo kao zabavu, ne shvatajući da može da izazove ozbiljan problem.

- Mladi to vide kao zabavnu stvar, ali ne znaju kakve posledice to može da ima. Roditelji mogu da iskoriste priliku i da razgovaraju sa njima šta je legalno, šta nije, kao i šta je prikladno i neprikladno. Razlog za ovo saopštenje je da skrenemo pažnju na ponašanje dece koje može biti kriminalno- navodi se u saopštenju.

Ovo je samo jedan u nizu uznemirujućih izazova koji kruže ovom novom društvenom mrežom, koja je, za kratko vreme, pobrala veliki broj korisnika širom sveta.

Dečji psiholog Milica Milkić kaže da je u pitanju je nasilje i to na više nivoa.

- Svako iskustvo tog tipa, koje podrazumeva pipkanje ili bilo koju vrstu dodira koje jedna osoba ne želi je traumatično i spada u seksualno nasilje. To što su ovde još i dodali snimanje, dodatno pojačava opasnost i dodaje elemente sajber nasilja. To takođe pojačava traumu kod dece, koja može da ostavi posledice za ceo život- upozorava ona.

Takođe, dodaje, može se reći da se time stavlja i devojčica kao pripadnica ženskog pola na neku inferiorniju poziciju:

- Devojčica se time tretira kao seksualni objekat i kao neko ko je potčinjen, nepoštovan, umesto kao ravnopravan.

Kako je objasnila psihoterapeut Snežana Anđelić, problemi nastaju jer preko društvenih mreža nema empatije i razumevanja, pa se deca na ovakvim mestima usude da predlože i urade čak i ono za šta znaju da je inače nedozvoljeno.

Nedavno je i MUP Srbije izdao saopštenje povodom poziva na grupno samoubistvo mladih osoba koje se pojavilo na TikToku.

Kineska platforma za postavljanje video-snimaka je zbog toga i onemogućila postavljanje videa deci mlađoj od 13 godina, kako bi sprečila da najmlađi budu žrtve ovih popularnih i opasnih igara na internetu.

Međutim, problem se javlja kada deca na mrežama napišu da su starija nego što zaista jesu, a nema načina da se to proveri.

U Crnoj Gori već mesec dana jedna devojčica i njena porodica preživljavaju pakao jer je grupa vršnjaka rešila da je maltretira tako što su napravili lažni TikTok nalog, preko kojeg objavljuju njene fotografije, uglavnom montirane.

Oni su nedavno napravili i lažnu objavu da je devojčica kidnapovana, da se traži odšteta, da je poslednji put viđena u Budvi, kod jednog restorana.

- Bojana, uskoro će ove slike biti na bilbordima, a vesti o njenom kidnapovanju će biti istinite- napisali su oni na ovoj mreži, zbog čega se podigla bura u javnosti, a juče u toku dana je morala da reaguje i policija. 

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)