DEKANIMA OPET SMETA BLAGOSLOV: Senat Univerziteta u Beogradu o Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu

Lj. BEGENIŠIĆ

15. 04. 2021. u 09:53

SENAT Univerziteta u Beogradu nije na sednici u sredu usvojio mišljenje Odbora za statutarna pitanja po kome Statut Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta nije usaglašen sa Statutom UB.

ДЕКАНИМА ОПЕТ СМЕТА БЛАГОСЛОВ: Сенат Универзитета у Београду о Православном богословском факултету

Arhiva

Predlog je na glasanje stavila rektorka Ivanka Popović, podržalo ju je 18 dekana, ali za usvajanje su bila potrebna 24 glasa. Troje profesora bilo je uzdržano, a dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Zoran Ranković bio je protiv.

Pojedini profesori negodovali su i zbog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, kojima se u zakon uvodi institut blagoslova kao preduslova za upis i rad na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu. Ocenili su to kao udar na autonomiju Univerziteta, komentarišući da će ta odluka imati dalekosežne posledice.

Pre nego što je predlog stavila na glasanje, rektorka je podsetila da je nakon mišljenja Statutarne komisije formirana radna grupa koja je trebalo da se pozabavi ovom temom, te da je nakon višemesečnog rada i šest sastanaka stigao izveštaj radne grupe koji su potpisala četiri člana, a mišljenje je izdvojio patrijarh Porfirije.

- Vododelnica je bio momenat kada se šest spornih članova Statuta pojavilo kao predlog za izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju - rekla je rektorka. - Nismo dobili objašnjenje kako se došlo do toga pa je vreme da usvojimo mišljenje Statutarne komisije, kako ne bismo došli u situaciju da zakon bude usvojen, a da ne postoji mišljenje Univerziteta.

Dekan Bogoslovskog fakulteta istakao je da su njihov statut u proteklim godinama razmatrale tri statutarne komisije, ali da nijednoj nije smetalo postojanje blagoslova, osim ovoj sadašnjoj.

On se založio za to da se radnoj grupi da još vremena za rad, ali rektorka je odbila taj predlog.

Dogovoreno je da Univerzitet, nakon što se razmotre primedbe svih fakulteta, Ministarstvu uputi dopis u kome će biti naveden stav o uvođenju "blagoslova" u zakon.

Na sednici Senat je usvojio odluku o raspisivanju konkursa za upis studenata u školsku 2021/22. godinu. Planirano je da se na 366 programa upiše ukupno 27.368 studenata, od čega na 90 programa osnovnih studija 13.497 brucoša. Prema ovom planu, na integrisane studije upisalo bi se 1.420 studenata, na master studije njih 9.562, na specijalističke 644 i na doktorske 1.913 akademaca.

Ovo podatke saopštio je prorektor za nastavu prof. dr Petar Bulat na sednici Senata. On je naveo da je rok za akreditacije fakulteta pomeren za šest meseci, zbog epidemiološke situcije, te da će oni fakulteti kojima je istekla akreditacija studente upisati po prošlogodišnjoj "dozvoli". Takođe je rekao da Vlada još nije donela odluku o broju studenata koji će biti na budžetu.

ODBIJEN PRIGOVOR ZBOG LIPKOVSKOG

SAVET Univerziteta u Beogradu u sredu je odbio prigovor Matematičkog fakulteta na listu kandidata za rektora, a prigovor je podnet jer nije prihvaćen predlog da prof. Aleksandar Lipkovski bude kandidat za rektora zbog toga što je navršio godine za penziju. Tako su u trci ostali sadašnja rektorka Ivanka Popović i dekan Arhitektonskog fakulteta prof. Vladan Đokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri