KAKO ĆEMO PUTOVATI OVOG LETA? Detaljno objašnjenje o sadržaju kovid pasoša - Jedan detalj je ključ celog sistema!

Novosti online

14. 04. 2021. u 19:43 >> 19:47

ZELENI digitalni sertifikati, koji će u doba pandemije virusa korona omogućiti slobodno putovanje unutar granica Evropske Unije, trebalo bi da počnu da se koriste za do 1. juna 2021. godine.

КАКО ЋЕМО ПУТОВАТИ ОВОГ ЛЕТА? Детаљно објашњење о садржају ковид пасоша -  Један детаљ је кључ целог система!

Foto: Depositphotos

To znači da će tada konačno biti poznato kako ćemo tačno posećivati zemlje EU, a za sada se zna da će kovid pasoši sadržati dokaz o primljenoj vakcini protiv korona virusa, negativan test na koronu ili prisustvo antitela kod onih koji su preležali kovid.

Sertifikati će, kako je najavila Evropska komisija (EK), biti besplatni, a za osobe koji nemaju mobilne telefone, ili se njima ne služe, na raspolaganju će biti sertifikati na papiru.

“Ključ” sertifikata je QR kod - grafički kod sastavljen od crno-belih kvadrata koji sadrži lične podatke, a u digitalnoj verziji pasoša biće sadržani QR kod, država porekla i podaci o (ne) vakcinisanju. Podaci o vakcinaciji, testiranju ili oporavku od Kovida koje se izdaju u Srbiji već sadrže QR kod.

Ključ sertifikata - QR kod

Planirano je da papirna verzija “kovid pasoša” sadrži lične detalje poput imena i prezimena, datuma rođenja i broj pasoša koji je overen QR kodom, sa detaljima da li je putnik vakcinisan i da li je bio nosilac zaraze. Od onih koji nisu ni vakcinisani niti su preležali kovid tražiće se PCR test, čiji će status tu moći da se vidi.

Za putovanje u Grčku stvari su već jasne - ova zemlja priznaje sve vakcine protiv virusa korona, a oni koji se nisu vakcinisali treba da pokažu na uvid pi-si-ar (PCR) ili antigenski test. Ako su među putnicima i mališani, za decu do 10 godina neće biti potrebni testovi, dok će za stariju decu, koja nisu vakcinisana, takođe biti potreban negativan test. Trenutno je za ulazak u Grčku potrebno da PCR test ne bude stariji od 72 sata, a ostaje da se vidi da li će isti rok važiti i od 14. maja kada ta zemlja otvara granice za turiste.

Kako ćemo u Italiju u šoping?

A kako će u praksi izgledati kada građanin Srbije krene, recimo u Italiju, ili bilo koju drugu zemlju Evropske Unije?

Oni koji su se vakcinisali Fajzerom ili AstraZenekom, ne moraju da brinu, ove dve vakcine otvaraju vrata svih zemalja EU, pošto ih je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). U tom slučaju, putnik samo treba da preuzme aplikaciju zelenog digitalnog sertifikata ili da nabave papirnu verziju kovid pasoša.

Ali, šta sa onima koji su vakcinisani, ali ruskom vakcinom Sputnjik V ili kineskom Sinofarm?

Zemlje EU moći će, baš kao i Grčka, da po sopstvenom nahođenju odluče da prihvate ruske i kineske vakcine. Mađarska bi, recimo, mogla da bude jedna od njih, jer je premijer Viktor Orban upravo primio kinesko cepivo Sinofarm. Nije isključeno da tim stopama krene i Italija, jer je dogovorila proozvodnju ruske vakcine.

Koliko PCR test treba da bude star?

U svakom slučaju, oni koji se nisu vakcinisali cepivom koje je aminovala EMA neće ostati u četiri zida, i dalje moći da putuju. Ali, imaće dodati trošak jer će morati da urade PCR ili antigenski test.

Trenutno je jedno od pitanja koliko će taj test morati da bude star, da li 24, 48 ili 72 sata. Kako sada stvari stoje, svaka zemlja će najverovatnije moći da da svoju “magčnu cifru”, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Za ulazak u, na primer, Španiju PCR test ne sme da bude stariji 72 sata od momenta uzimanja uzorka, a isti slučaj je i sa Fracuskom i Barbaodosom, dok je za Dansku taj rok 24 sata.

Putnici koji nisu i ne nameravaju da se vakcinišu iz ličnih ili zdravstvenih razloga, neće biti diskirminisani i oni će moći ćete da skinu prašinu sa pašoša, ako urade test.

Foto: Depositphotos

Šta sa onima koji su preležali koronu?

Ne tako mali broj građana Srbije preležao je koronu, a sve njih interesuje da li će im sa izveštajem o testu biti omogućeno nesmetano kretanje. Za sada, odgovor je “da”, ali samo ako je pozitivan korona-test star najmanje 20 dana, jer sugeriše da putnik ima antitela.

Ostaje još da se vidi i koliko će zeleni sertifikati važiti, do kraja pandemije ili kraće. Posotji ideja da budu oročeni na šest meseci, jer toliko je procenjeno da traje dejstvo vakcine.

Unutar EU se dalje vode rasprave o podacima koji će biti prihvatani, neke zemlje imaju dilemu da li da prihvate samo negativne nalaze PCR testa, ili i brzog antigenskog testa. Takođe, neke zemlje EU razmatraju da uopšte ne uđu u “pakt” već nameravaju da sačekaju dok ne bude dovoljno vakcina za sve.

Govoreći o zelenim sertifikatima, i kada bi mogli da se primenjuju, minstarka za EU Jadranka Joksimović je podsetila je da je Evropska komisija 17. marta 2021. godine započela raspravu o njihovom uvođenju, i da će se oni primenjivati u režimu putovanja tokom pandemije Kovid-19.

- Trenutno države članice o tom pitanju usaglašavaju stavove na posebnoj Radnoj grupi Saveta EU na kojoj treba da se usaglasi sadržaj dve posebne Uredbe: Uredbe o okvirima za izdavanje, verifikaciju i prihvatanje interoperabilnih sertifikata o vakcinaciji, testiranju i oporavku radi olakšanja slobodnog kretanja tokom pandemije Kovid-19 za državljanje EU i Uredba o okvirima za izdavanje, verifikaciju i prihvatanje interoperabilnih sertifikata o vakcinaciji, testiranju i oporavku za državljane trećih zemalja koji se legalno nalaze ili legalno borave na teritoriji država članica tokom pandemije Kovid-19 - ističe ona.

Dodaje da su pojedine države članice EU su u prilog navedene rasparave, definisale određene kriterijume za olakšavanje turističkih putovanja, s obzirom na približavanje letnje turističke sezone.

- Namera ovih država koje polažu puno na oživljavanje turizam jeste da zeleni digitalni sertifikati postanu operativni do 1. juna 2021. godine - rekla je Joksimović.

Vlada i Ministarastvo za evropske integracije, naglašava ona, održavaju komunikaciju sa EK po tom pitanju, u cilju usklađivanja naših potvda koje izdaje Institut za javno zdravlje Srbije sa digitalnim zelenim sertifikatom EU, obzirom da će podaci o vakcinaciji, testiranju ili oporavku putnika od Kovida biti čitljivi u digitalnom obliku putem jedinstvenog QR koda, što potvrde već sadrže.

- Takođe važno je napomenuti činjenicu da svaka država članica zadržava pravo da sama odluči koga će pustiti preko granice, ali možemo reći da će se sve relevantne vakcine, velikih svetskih proizvođača vakcina, jer je glavni cilj ovih sertifikata upravo omogućavanje nesmetanog kretanja i putovanja unutar EU. Izazovi koji se pojavljuju jeste čuvanje i dostupnost podataka iz sertifikata, što mora da bude u skladu sa zaštitom podataka o ličnosti, uz adekvatno poštovanje ljudskih prava i principa nediskriminacije - zakljujuče Joksimović.

Austrija i još 12 zemalja ne čekaju EU

Austrija i još 12 zemalja Evropske unije, među kojima je i Hrvatska, nisu želele da čekaju dogovor cele EU o kovid pasošima, već su se dogovorile o kriterijuma za stvaranje takozvanih kovid pasoša koji bi trebalo da olakšaju turistička putovanja ovog leta. Na listi su Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugalija, Slovenija i Španija.

Kako je najavili, “zeleni pasoš” bi trebalo uskoro da počne da se primenjuje a sadržaće sertifikat o vakcinaciji, sertifikat o testiranju PCR ili antigenski, kao i sertifikat o izlečenju (najranije od 20. dana od prvog pozitivnog PCR testa). Taj elektronski dokument biće besplatan za građane EU i sve pripadnike takozvanih trećih država koji žive u Uniji. Predviđeno je da ti pasoši traju do kraja pandemije.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja