TRAŽE OBJAŠNJENJE ZA ODBIJANJE KANDIDATA ZA SUDIJE: ALUMNI klub Pravosudne akademije se obratio Skupštini i VSS

V. C.

14. 04. 2021. u 12:25

ALUMNI klub Pravosudne akademije (AKPA) pozvao je narodne poslanike da javno iznesu razloge zašto su četiri kandidata, koja su predložena za izbor na sudijsku funkciju, juče na skupštinskom plenumu osporena.

ТРАЖЕ ОБЈАШЊЕЊЕ ЗА ОДБИЈАЊЕ КАНДИДАТА ЗА СУДИЈЕ: АЛУМНИ клуб Правосудне академије се обратио Скупштини и ВСС

Foto: Arhiva

Naime, Visoki savet sudstva je predložio 37 kandidata za prvi izbor na sudijsku funkciju u Kraljevu, Leskovcu, Aleksincu, Somboru, Novom Pazaru, Užicu i Požarevcu i predlog odluke o izboru uputio Narodnoj skupštini. Međutim, neki predlozi su osporeni bez obrazloženja.

AKPA smatra da Narodna skupština, kao predstavništvo svih građana, ima puno pravo da na sudijsku funkciju ne izabere predložene kandidate, ali smatra da bi u tom slučaju bila dužna da Visokom savetu sudstva (VSS), kandidatima i javnosti obrazloži svoju odluku. Posebno ukazuju na činjenicu da dvoje osporenih kandidata potiču sa Pravosudne akademije (PA), što znači da su završili zvaničnu državnu obuku za sudije, položili prijemni i završni ispit, gde je njihov rad vrednovala komisija sačinjena od visokih pravosudnih funkcionera, a pored toga izabrani su za kandidate od VSS. AKPA poziva i VSS da od Narodne skupštine zatraži ista objašnjenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri