SOS TELEFONI KLJUČNI TOKOM PANDEMIJE: Konkurs za dodelu sredstava organizacijama koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja

Tanjug

14. 04. 2021. u 12:24

KOORDINACIONO telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, raspisali su danas konkurs za dodelu sredstava nevladinim organizacijama koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja preko SOS telefona.

СОС ТЕЛЕФОНИ КЉУЧНИ ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Конкурс за доделу средстава организацијама које пружају подршку женама жртвама насиља

Foto V. Danilov

Potredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela Zorane Mihajlović ističe da u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama trebalo bi da smo svi zajedno.

- Država je tu da donese zakone i strategije i da institucije rade svoj deo posla, ali rodno zasnovano nasilje pogađa celo društvo. Da ohrabrimo žene da prijave nasilje, da ne okrećemo glavu pred nasilnicima, da edukujemo mlade o rodnoj ravnopravnosti, da se više bavimo prevencijom - navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Ona je podsetila je da država zajedno sa međunarodnim partnerima i organizacijama civilnog društva radi na pružanju podrške ženama žrtvama nasilja.

Svrha konkursa je da se obezbedi kontinuitet u pružanju podrške ženama u žrtvama nasilja putem SOS telefonskih linija, kao i da se ova usluga prilagodi potrebama korisnica tokom epidemije virusa kovid 19, napomijne se u saopštenju.

Precizira se da predloge projekata mogu podneti organizacije koje pružaju specijalizovanu uslugu SOS podrške ženama žrtvama nasilja preko telefona ili elektronskim putem, preko onlajn platformi za komunikaciju, elektronskom poštom i slično, a radi obezbeđivanja anonimnih konsultacija, pružanja informacija o pravima, povezivanja sa drugim službama i osnaživanja žena.

SOS telefoni posebno su važni tokom dugotrajnih kriznih situacija, poput epidemije KOVID-19, kada usled nesigurnosti, ograničenja kontakata i sužene mogućnosti žena da se obrate institucijama, postoji povećan rizik od eskalacije nasilja u porodici i partnerskim odnosima, objašnjava se u saopštenju.

Dodaje se da je konkurs bitan i zbog toga što se nevladine organizacije često suočavaju sa nedostatkom sredstava za kontinuirano obezbeđivanje ove vrste podrške.

Konkurs je raspisan u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III“, koji u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost zajednički sprovode UNDP, UNICEF, UN Vomen i UNFPA, uz podršku Vlade Švedske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a