MIRA MARKOVIĆ PREMINULA JE NA DANAŠNJI DAN: Godišnjica smrti nekadašnje prve dame Srbije i Jugoslavije

Novosti online

14. 04. 2021. u 10:43

UDOVICA bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Mirjana Marković preminula je 14. aprila 2019. godine od upale pluća u posebnoj vojnoj bolnici Federalne službe bezbednosti u Rusiji, naslednika KGB.

МИРА МАРКОВИЋ ПРЕМИНУЛА ЈЕ НА ДАНАШЊИ ДАН: Годишњица смрти некадашње прве даме Србије и Југославије

Foto: Printscreen

Pre smrti, imala je četiri operacije u bolnici u Sočiju.

Urna je položena u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, pored mesta gde je sahranjen i Slobodan Milošević.

Kremaciji u Ambasadi Srbije u Moskvi prisustvovao je sin Marko i osoblje ambasade, ali ni ćerka ni sin nisu prisustvovali sahrani u Srbiji.

Rođena je 10. oktobra 1942. u Požarevcu. Studirala je studije sociologije na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu.

Takođe, bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi. Objavila je oko sto radova iz područja sociologije.

Objavila je oko stotinu radova iz područja teorijske sociologije. Autorka je i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevođena na ruski, kineski i engleski jezik. Bavila se i publicističkom radom. Njene knjige „Odgovor“ i „Noć i dan“ prevedene su na ruski, bugarski, engleski, nemački, grčki, kineski, rusinski, slovački, mađarski, rumunski, češki, albanski, turski, slovenački, makedonski, japanski i tamilski jezik.

Sa Slobodanom Miloševićem ima dvoje dece - Marka i Mariju. Mira je 2003. godine napustila Srbiju i zatražila politički azil u Rusiji. Za njom je 2005. godine raspisana poternica zbog novodnih malverzacija oko dodeljivanja stanova u Beogradu.

Apelacioni sud u Beogradu je 28. marta 2019. godine ukinuo presudu kojom je osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodeli državnih stanova, te naložio da se suđenje ponovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)