NAUČNIKE OŠTETILI ZA MILIONE: Plate mladih istraživača u Srbiji godinama umanjene

Lj. BEGENIŠIĆ

14. 04. 2021. u 12:00

NAPREDOVANjE u naučnim zvanjima nije regulisano već 10 godina, pa su mnogi istraživači "zakinuti" za plate stotine hiljada dinara. Zbog toga su i tužili Ministarstvo prosvete i tražili nadoknadu.

НАУЧНИКЕ ОШТЕТИЛИ ЗА МИЛИОНЕ: Плате младих истраживача у Србији годинама умањене

Foto: Arhiva "Novosti"

Njihove kategorije kreću se od A6 do A1, za najbolje, a prema njima se određuju i zarade. Tako naučni savetnik, koji je u kategoriji A6, na godišnjem nivou, ima oko 1.100.000 dinara manju platu od kolege u kategoriji A1. Kada je reč o zvanju višeg naučnog saradnika, razlika između A1 i A6 kategorije je oko 1.000.000 dinara godišnje, a između A1 i A4, više od 700.000 dinara.

Ovo pojašnjavaju u Sindikatu nauke Srbije. Zato istraživači sada, svojom tužbom u Prvom osnovnom sudu u Beogradu traže i veštačenje kako bi se utvrdio tačan iznos za koji su oštećeni.

- Ova se nepravda posebno odnosi na mlade istraživače, kojih je u sistemu nauke oko 60 odsto - kaže za "Novosti", dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke Srbije. - Prethodnim zakonom o nauci i ugovorima o projektima bilo je predviđeno da 2013. Ministarstvo ponovo oceni rad svih istraživača. To nije urađeno do danas, te ti istraživači i sada primaju manje zarade, formirane prema rezultatima rada do 2010.

Zarade nisu pratile napredovanje, pa traže obeštećenje od države

Ona ističe da Sindikat već 10 godina pokušava da reši problem zarada zaposlenih u nauci, predlaže ukidanje finansiranja po "kategorijama" i insistira na donošenju koeficijenata za obračun zarada, kao što je to regulisano u svim javnim službama.

- Sve do 2019. ministri i država su se pravdali projektnim finansiranjem nauke - podseća dr Đurđica Jovović. - To projektno finansiranje i "kategorije" su nanele veliku nepravdu i materijalnu štetu jednom broju naučnih radnika, koji su primali manju zaradu i do 75 odsto u odnosu na druge kolege u istom naučnom zvanju. Sa donošenjem novog Zakona o nauci i istraživanjima 2019, predviđeno je uvođenje institucionalnog finansiranja.

Foto: Printskrin

dr Đurđica Jovović

Ona pojašnjava da je na nivou Ministarstva formirana radna grupa, koja je intenzivno radila na donošenju Programa institucionalnog finansiranja i koeficijenata za obračun plata naučnih radnika, ali su ove aktivnosti bile stopirane zbog izbora 2020. kada je doneta Uredba, kojom se nastavilo finansiranje po starom, što je produžilo agoniju oštećenih istraživača na još dve godine. Sindikat je napravio i predlog koeficijenata i traže da njihova primena počne najkasnije 2022. Kažu da je za oko 5.200 zaposlenih istraživača neophodno da država dogodine izdvoji oko 1,6 milijardi dinara za donošenje koeficijanta i institucionalno finansiranje.

MINISTARSTVO PROSVETE O ZAHTEVIMA: NIJE BILO PRIMEDABA U ROKU

U MINISTARSTVU prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da im je novembra 2020. do danas upućeno 65 zahteva za utvrđivanje nove kategorije istraživača na osnovu radova iz 2011. i 2012. godine.

Nepravda se odnosi najviše na mlade, kojih je oko 60 odsto

- Svi zahtevi su stigli nakon što je prestalo finansiranje projekata (31. 12. 2019. godine) za ciklus 2011-2019, za koji su sve naučnoistraživačke organizacije dostavile godišnje i zaključni izveštaj bez primedaba na isplatu sredstava za rad istraživača - navode u Ministarstvu. - Svi ti istraživači su obavešteni da Ministarstvo nije u mogućnosti da izvrši rekategorizaciju u projektnom ciklusu koji je istekao 31. 12. 2019. godine, kad prestaje da važi i Akt o izboru, vrednovanju i finansiranju Programa osnovnih istraživanja, Programa istraživanja u oblasti tehnološkog razvoja i Programa sufinansiranja integralnih i interdisciplinarnih istraživanja, koji je bio osnov za kategorizaciju po javnom konkursu raspisanom 2010. godine.

U Ministarstvu kažu i da se finansiranje od 1. januara 2020. vrši u skladu sa prelaznim odredbama Zakona o nauci i istraživanjima, u kojima je predviđen period od dve godine za ulazak instituta u institucionalni sistem finansiranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)