SEDMACI I OSMACI, ČEKAJU VAS DODATNE LEKCIJE I UČENJA: Od jeseni izmene u nastavnim programima osnovnih škola

Lj. BEGENIŠIĆ

14. 04. 2021. u 13:00

ĐACI sedmog i osmog razreda od septembra će, u okviru već postojećih predmeta Informatika i računarstvo i Tehnika i tehnologija, učiti i o veštačkoj inteligenciji.

СЕДМАЦИ И ОСМАЦИ, ЧЕКАЈУ ВАС ДОДАТНЕ ЛЕКЦИЈЕ И УЧЕЊА: Од јесени измене у наставним програмима основних школа

Foto: Arhiva "Novosti"

- Nije reč o uvođenju novog predmeta, već se u postojeći plan i program za sedmi i osmi razred osnovne škole uvode obrazovni sadržaji i definišu ishodi na temu veštačke inteligencije - kažu, za "Novosti", u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Da podsetimo, premijerka Ana Brnabić rekla je, prilikom predstavljanja portala "Moja srednja škola", da će se od septembra u škole uvesti i predmet Osnove veštačke inteligencije i istakla da je to dodatna investicija i dodatno velika prednost naših đaka.

U Ministarstvu prosvete pojašnjavaju da se, u skladu sa Strategijom o veštačkoj inteligenciji za period od 2020-2025. godine, radi na izmenama određenih programa i predmeta u osnovnoj školi, a da se revidirani plan i program priprema za školsku 2021/2022. godinu.

ZNAJU SVE PROGRAMSKE JEZIKE

PREMIJERKA Ana Brnabić podsetila je da se na jačanju tehnološke pismenosti đaka radi od 2016. godine i da je 2017. uvedeno programiranje kao obavezan predmet od petog razreda u osnovnim školama. Ona je istakla da smo ove godine dobili prvu generaciju sa znanjem svih programskih jezika i ocenila da je to ogromna prednost koju naši osnovci imaju u poređenju sa njihovim vršnjacima u Evropi i svetu.

- Učenici će tokom dva časa u školskoj godini u okviru predmeta Informatika i računarstvo i Tehnika i tehnologija imati priliku da se upoznaju sa osnovama, pojmovima i definicijama veštačke inteligencije, kao i da prepoznaju primenu veštačke inteligencije u svakodnevnom životu - naglašavaju naši sagovornici. - Na taj način stiču osnovu za dalje učenje o ovoj oblasti na nivou srednje škole. Trenutno, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja radi procenu mogućnosti da se u dva obrazovna profila srednjih stručna škola uvedu sadržaji vezani za veštačku inteligenciju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara