PRIJATELJSTVO SRBIJE I RUSIJE: Predstavljen zbornik tekstova "Zapisi balkanista"

D. B. M.

13. 04. 2021. u 22:26

PROMOCIJA knjige "Zapisi balkanista", koju je objavio "Službeni glasnik", bila je prilika i da se u Skupštini grada govori i o odnosima na Balkanu i srpsko-ruskim odnosima.

ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И РУСИЈЕ: Представљен зборник текстова Записи балканиста

Foto: I. Marinković

Jedan od autora, ruski politikolog Oleg Bondarenko rekao je da je ovaj zbornik, koji čine putopisi 15 autora, anatomija rusko-srpskog prijateljstva. "Zapisi balkanista" obuhvataju najbolje materijale objavljene na istoimenom portalu u prethodne tri godine, koliko postoji.

- Dugo se bavim Balkanom i želeo sam da sa kolegama napravim portal na ruskom. Danas imamo i njegovu verziju na srpskom, emisije na Radio Moskvi, "Jutjubu" i "Telegramu" - kazao je Bondarenko. - Često me pitaju šta još možemo da uradimo na razvoju rusko-srpskih odnosa, jer baš sve naše velike kompanije imaju svoja predstavništva u Srbiji. Možda se odgovori na ta pitanja nalaze u zborniku. Svi znamo da su danas loši bilateralni odnosi Rusije i Zapada, a poznato je šta se događa u Ukrajini. Možda nam je, kao 1975. potrebna, nova Helsinška konferencija za mir i stabilnost u Evropi.

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetili su na dugogodišnje prijateljstvo dve zemlje i dva naroda.

Kako su naveli, "Zapisi balkanista" su dokaz tog prijateljstva. Ambasador Harčenko naglasio da je izdavanje zbornika "važan događaj jer govori o razdoblju koje je veoma važno za odnose Srbije i Rusije" i uspostavljanje saradnje na svim poljima.

POČAST ŽRTVAMA

KNjIGA na ruskom jeziku predstavljena je 24. marta na sceni pozorišta "Maksim Gorki" u Rusiji. Na taj način su učesnici događaja, autori i prijatelji projekta "Balkanist", odali poštu žrtvama NATO agresije na Jugoslaviju.

Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova, ocenio je da su u autori u svojim tekstovima dali zanimljiv pogled na Srbiju. A, Dragutin Matanović, savetnik predsednika Srbije, rekao je da knjiga govori o odnosima Rusije i Srbije u multipolarnom svetu.

Na kraju promocije, ambasador Harčenko uručio je priznanje Vesiću za zasluge za organizaciju šetnje "Besmrtnog puka" za Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas