PRETI LI NAM OPASNI BRAZILSKI MUTANT? Dr Tanja Jovanović - nije potvrđen u Srbiji, dr Ana Gligić - nešto se dešava!

B. RADIVOJEVIĆ

14. 04. 2021. u 08:06

BRAZILSKA varijanta virusa korona, za koju se sumnja da je mnogo zaraznija, da izaziva težu kliničku sliku i da može da "zaobiđe" imunitet stečen vakcinacijom ili preležanim kovidom, zvanično nije potvrđena u Srbiji, rekla je za "Novosti", virusolog dr Tanja Jovanović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Kriznog štaba.

ПРЕТИ ЛИ НАМ ОПАСНИ БРАЗИЛСКИ МУТАНТ? Др Тања Јовановић - није потврђен у Србији, др Ана Глигић - нешто се дешава!

G. Šljivić

U uzorcima pozitivnih na koronu u kontinuitetu se traži eventualna nova varijanta i u Beogradu, u laboratoriji Medicinskog fakulteta, i u Kraljevu, na Veterinarskom institutu.

- Kompletno sekvencioniramo ceo virusni genom i nismo našli ni nagoveštaje da je brazilski soj korone prisutan u našoj zemlji - kaže prof. Jovanović.

To, međutim, ne isključuje potpuno mogućnost da je i ovaj soj korone, ipak, prisutan u cirkulaciji, iako u laboratoriji nije izolovan.

Foto: Printskrin

Dr Tanja Jovanović

Direktorka kovid-bolnice u Batajnici prof. Tatjana Adžić Vukičević kaže da ima naznaka da se pojavio i brazilski soj, iako prema podacima virusologa, najviše kruži britanski tip virusa, koji karakteriše velika prenosivost, teža klinička slika i veća smrtnost.

Prema informacijama koje dolaze iz Brazila, zemlje u kojoj su otkrivene 92 varijante virusa, brazilski soj P.1 je, izgleda, još opasniji. U Brazilu je prisutan kod 90 odsto novoobolelih, i tamošnji zvaničnici tvrde da je upravo ovaj soj povećao smrtnost sa 1.000 na 4.000 Brazilaca dnevno, a stigao je i u Evropu. Prvi slučajevi prijavljeni su u Belgiji i Švedskoj.

U izjavi za "Novosti", virusolog dr Ana Gligić kaže da bi bilo iluzorno očekivati da se novi virus otkrije istog trenutka kada se pojavi u cirkulaciji.

Foto: Printscreen/RTS

Ana Gligić

- Zar mislite da su Englezi otkrili britanski soj odmah kada se pojavio? Nisu, nego tek nekoliko meseci kasnije - kaže dr Gligić. - Ja sam u junu, kada je počeo novi talas, rekla da da imamo novog mutanta, ali nisam za to imala naučnu potvrdu. Ona je stigla u decembru kada je izolovan britanski soj. Ako u bolnici u Batajnici, sa velikom frekvencijom pacijenata, vide da imaju više mladih, veću prenosivost virusa i težu kliničku sliku, onda s razlogom mogu da kažu da se deševa nešto novo, iako za to nema naučne potvrde.

Naša sagovornica uverena je da će, ako je novi mutant stigao i kod nas, na mikrobiologiji to sigurno i dokazati, "samo je potrebno vreme":

- Bilo bi dobro da je za tu namenu aktivirana i laboratorija Instituta za biološka istraživanja, ali im nije odobreno da to rade - kaže dr Gligić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)