VAKCINACIJA DECE OD JESENI? Doktorka Raketić otkrila detalje najnovijih istraživanja

Novosti online

13. 04. 2021. u 16:23

U BEOGRADU je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 535.000 građana što iznosi 38 odsto punoletnog stanovništva, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ ОД ЈЕСЕНИ? Докторка Ракетић открила детаље најновијих истраживања

Foto: Printscreen

Prethodno je premijerka Ana Brnabić izjavila da je Srbija naručila 15 miliona vakcina i da će ih biti dovoljno i za sledeći krug ukoliko bude bilo potrebe. U međuvremenu je zbog mutiranog britanskog soja korona virusa u Srbiji udvostručen broj zaražene dece, a povrh toga pojavila se priča i o brazilskom soju korone.

Doktorka Nevenka Raketić, pedijatar i imunolog uključila se u emisiju "Redakcija" na Kurir televiziji, gde je govorila o vakcinisanju dece.

- Kada je u pitanju brazilski soj korona virusa isto je kao i sa britanskim. Mi toliko malo znamo o koroni, a posebno o ovim mutiranim oblicima, pa je potrebno vreme, ali to je praktično isti tip virusa kao britanski.

- Ono što je tipično i jako važno je da se počne i vakcinacija kod dece. Oni imaju blaži oblik bolesti, ali su prenosioci, a to posebno važi za srednjoškolce. Sve farmaceutske kuće koje proizvode vakcinu bave se istraživanjem vakcine na deci. Tu je najviše odmakao Fajzer i Sinofarm. Kada je u pitanju vakcinisanje školske dece, očekuje se da će početi na jesen, dok će najmlađi biti vakcinisani sledeće godine - navela je doktorka Nevenka Raketić, koja je naglasila da postoji 30 mutiranih sojeva korone, te da je to normalno i očekivano ponašanje virusa.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)