U ZEMLJE EU SA BILO KOJOM VAKCINOM: Predlog Evropske komisije koji će obradovati državljane Srbije

Tanjug

13. 04. 2021. u 13:27

DIGITALNI zeleni sertifikati, koji bi trebalo da postanu operativni u EU do početka leta, biće izdavani za sve vakcine protiv korona virusa, a moći će da ih poseduju i građani trećih zemlja, poručeno je danas iz Brisela, piše Tanjug.

У ЗЕМЉЕ ЕУ СА БИЛО КОЈОМ ВАКЦИНОМ: Предлог Европске комисије који ће обрадовати држављане Србије

Foto: Depositphotos

Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders, u debati pred Odborom za slobode i pravosuđe Evropskog parlamenta, kaže da je osnovni cilj digitalnih zelenih sertifikata da olakšaju slobodno kretanje u EU i pomognu građanima da vrate svoje pravo slobodnog putovanja na način koji je prilagođen zdravstvenoj situaciji.

- Evropska komisija je predložila da se digitalni zeleni sertifikati prošire i na građane trećih zemlja koji borave ili legalno putuju u EU. Vremenom trebalo bi da evropski zeleni sertifikati postanu interoperabilni sa standardima na međunarodnom nivou. U srednjem roku, trebalo bi da dođe do usklađivanja sistema, tako da sertifikati koje izdaju treće zemlje budu automatski prihvaćeni u EU - rekao je Rejnders.

On je u Evropskom parlamentu poručio da će svi građani EU dobiti isti tretman kada dođe do ukidanje restrikcija na putovanja i da će sertifikati biti izdavani za sve vakcine, bez obzira da li ih je odobrila EMA ili ne.

- Zemlje članice će biti dužne da prihvate vakcine koje su odobrene na nivou EU, a biće slobodne da prihvate i sve druge vakcine - kaže Rejneders.

U Briselu naglašavaju da digitalni sertifikati nisu ”pasoši o vakcinaciji”, već da podrazumeva tri vrste sertifikata koji će se izdavati u digitalnom ili papirnom obliku, a odnosiće se na dokaz o vakcinaciji protiv korona virusa, negativan test ili dokaz o postojanju antitela.

Navodi se da će se sertifikati izdavati besplatno, da je plan da na snagu stupe do početka leta, a da će biti suspendovani kada SZO označi kraj pandemije.

- Kada pandemija bude iza nas neće biti potrebe za sertifikatima, ali će se instrument, koji sada uvodimo, zadrzati u slučaju da bude morao da bude reaktiviran zbog nove pandemije - rekao je Rejnders.

On je poručio da će digitalni sertifikati moći da se koriste samo za slobodno kretanje, a da svaka druga upotreba na nacionalnim nivou mora biti zakonski osnovana, proporcionalna i nediskriminaciona.

Da bi predlog Evropske komisije o uvođenju digitalnih zelenih sertifikata stupio na snagu, treba da bude podržan u Evropskom parlamentu i zemalja članica EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ismail

13.04.2021. 14:13

Što da se radujem, nisam cijepljen niti jednom vakcinom..? Ne mogu niti da dobijem potvrdu da sam preležao Kovid. Dugo nisu hteli da me prime na lečenje, pa kad sam konačno zbog pneumonije primljen u bolnicu bilo je prekasno za testiranje, svi testovi su bili negativni. Kako ja sad da dokažem da sam preležao kovid..?

ANTE BAN

13.04.2021. 18:08

Koga briga za ovo? Srbi ionako ne žele putovati ni raditi u toj nakaradnoj, konzervativnoj, propaloj i fašističkoj E-uniji, nego u bratskoj Rusiji!