NEMA VAKCINE KOJA NIJE EFIKASNA: Epidemiolog Petrovićo delotvornosti cepiva

Tanjug

13. 04. 2021. u 12:54

NEMA vakcine protiv kovida koja nije efikasna, samo je pitanje koliko koja štiti, izjavio je danas epidemiolog Radmilo Petrović, ističući da je zagovorinik treće doze vakcine, jer se takvo doziranje primenjuje decenijama unazad kada je reč o određenim zaraznim bolestima.

НЕМА ВАКЦИНЕ КОЈА НИЈЕ ЕФИКАСНА: Епидемиолог Петровићо делотворности цепива

Foto Printskrin

Petrović je za TV K1 naveo da će se efikasnost vakcina znati nakon merenja antitela i da će se to znati na jesen ili zimu.

- Efikasnost vakcina ćemo znati kada prođe određeni broj meseci, pa budemo videli koja vakcina je dala koji procenat zaštite - kazao je Petrović.

Rekao je da je u kinesku vakcinu Sinofarm ubačen dodatak koji utiče na to da se poboljša imunološki odgovor na virus korona i da se antitela duže zadrže na mestu davanja vakcine.

Prema njegovim rečima, kineskoj vakcini treba više da razvije antitela, ali ona mnogo duže traju.

Petrović kaže da, ukoliko se uspostavi da jedan tip vakcine nije efikasan, onda bi trebalo promeniti taj tip vakcine.

- Ali potrebno je više meseci i treba dokazati da Fajzer nije delotvoran i da treba primiti kinesku vakcinu. Da bi se to dokazalo potrebno je više vremena, odnosno meseci da se to utvrdi. Kada prođe šest do devet meseci, videćemo - rekao je epidemiolog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas