"NIJE MOGAO NA NOGE, PADAO JE": Ispovest majke čiji sin ima koronu - Najteža su odvajanja od dece, svi plaču!

Novosti online

12. 04. 2021. u 18:41

ZBOG mutiranog britanskog soja korona virusa u Srbiji je udvostručen broj zaražene dece.

НИЈЕ МОГАО НА НОГЕ, ПАДАО ЈЕ: Исповест мајке чији син има корону - Најтежа су одвајања од деце, сви плачу!

Foto: D. Milovanović

Najmlađi pacijent je beba od svega devet dana, dok je na kiseoniku dečak od svega 15 godina, kaže dr Olivera Ostojić, načelnika dečje kovid bolnice pri Kliničko-bolničkog centru "Dr Dragiša Mišović".

Samo u ovoj ustanovi trenutno su smeštena 23 mališana.

- Baš u petak smo primili još dve bebe od dva i dva i po meseca. One primaju ozbiljnu terapiju. Do sada nismo imali nijedno dete na respiratoru i nadam se da će tako ostati. Imamo decu različitih uzrasta i svi oni na lečenju uglavnom ostanu od sedam do deset dana. Trenutno na kiseoniku imamo jednog dečaka od 15 godina, kod kojeg se razvila obostrana upala pluća - priča dr Ostojić.

Zaražene i majke

S najmlađima su u bolnici njihove majke, koje su takođe zaražene.

- Najteže je kada se na pola lečenja majci zakomplikuje stanje i ona mora da pređe na odeljenje za odrasle. Ta odvajanja majki i dece nisu nimalo prijatna, svi plaču. Pogotovo kada su deca malo veća i svesnija. Nekako se snađemo za dan-dva, objasnimo im. Pa onda dođe tata, tetka, baka ili neko koga dete zna da mu olakša lečenje - kaže lekarka.

Među obolelom decom je i šestogodišnji Balša iz Beograda. Zarazio se u vrtiću, a prema rečima njegove majke Bojane, ni sanjala nije da će tako "nagrabusiti" od korone.

- Bio je potpuno zdrav. Odjednom nije mogao na noge, krene do toaleta i padne. Njemu su visile ruke i noge koliko nije imao snage, nikada svoje dete nisam videla u takvom stanju. Bilo je strašno. Otišli smo kod doktora i imali šta da čujemo. Bio je pozitivan na koronu. E, tada me je obuzeo strah - kaže Bojana, koja se i sama zarazila boraveći uz svog sina.

Posle sedam dana provedenih u bolnici, Balša će uskoro kući.

- Bilo mi je dobro u bolnici, nisam se uplašio. Nije mi se svidelo kad su mi vadili krv iz prsta i kada su mi stalno nešto davali kroz iglu na ruci. Zato sam na poklon dobio dinosaurusa kojeg sam oduvek želeo - priča Balša.

Pored lekara i sestara u bolnici, o deci vode računa i vaspitačice i nastavnici. Jedna od njih je i Zorica Keleman, koja brine o predškolskoj deci.

- Teško je raditi u ovoj opremi, skafander, nosimo duple maske, rukavice, vizir. Malo je teže u takvim okolnostima pričati, raditi i zabaviti se sa decom. Jer, zbog njih smo tu. Plan je prilagođen uzrastima, pa dok se s najmlađima igramo, slažemo kocke i vežbamo motoriku, sa predškolcima pišemo, crtamo, rešavamo zadatke, igramo društvene igre. Ali, najbitnije od svega, razgovaramo i decom i s mamama jer je u ovakvim trenucima veoma bitno i psihičko stanje. Tu smo da ih podržimo i utešimo - objašnjava vaspitačica Zorica iz Predškolske ustanove "Savski venac".

Nastava u bolnici

Među obolelim mališanima ima i onih koji već uveliko idu u školu, pa je važno da redovno prelaze gradivo iz srpskog jezika, matematike, prirode i društva. To sve rade sa učiteljicom Biljanom Drobnjak iz Osnovne škole "Dr Dragan Hercog".

- Ovaj posao radim već 25 godina, ali u ovakvim uslovima do sada nismo radili. Najvažnije je da se prvo upoznamo i da nam deca veruju. Da se oslobode straha od korona virusa, od bolnice, od naše opreme. Posle je sve lakše. Obrađujemo gradivo od prvog do četvrtog razreda i radimo po planu i programu kao u školi. Bitno nam je da deca sve nadoknade i kada ozdrave, u pravu školu pođu spremni. Što se dece starijih razreda tiče, oni nastavu prate preko Skajpa ili Vajbera - otkriva učiteljica.

Na pitanje šta deca najviše vole kada dođe vreme za nastavu, kroz smeh odgovara:

- Ocene, definitivno. Uglavnom su vredni, slušaju i sve žele da urade što im tražim. Ali na kraju našeg mini-časa najbitnija im je ocena. Još ako bi mogla biti petica, njihovoj sreći nema kraja.

Apel zaražene majke: Roditelji, vakcinišite se

U bolnici sa osmogodišnjom Anđelom je i njena majka Marija iz Gornjeg Milanovca.

- Zaražena mi je i starija ćerka Kristina od 16 godina, ali ona je u kućnoj izolaciji. Nas dve smo morale u bolnicu, jer Anđela ima deformitet kičme, pa joj to dodatno otežava iskašljavanje i disanje. Ali, biće ona dobro i brzo ćemo mi kući - kaže Marija.

Ona je posebno apelovala na odrasle da je potrebna vakcinacija kako bi zaštitili najmlađe.

- Našalost, malu decu ne možemo da zašitimo od korone, niti da ih u potpunosti sačuvamo, jer se mi krećemo, idemo na posao, zarazimo se... Zato je mnogo važno da se odrasli vakcinišu i da tako zaštitimo decu kako ne bismo dolazili u ovakve situacije.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja