HITAN APEL MUP: Građani - ne činite to, za nepoštovanje zakona kazne od 10.000 do 1.000.000 dinara

Novosti online

12. 04. 2021. u 14:40

SEKTOR za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima zbog opasnosti širenja požara koje može da ugrozi živote i zdravlje drugih ljudi, da nanese štetu životnoj sredini ili drugu materijalnu štetu.

ХИТАН АПЕЛ МУП: Грађани - не чините то, за непоштовање закона казне од 10.000 до 1.000.000 динара

Foto: D. N.

Tokom prošle godine, na teritoriji Republike Srbije, evidentirano je ukupno 27.333 vanredna događaja, od kojih su 21.323 bili požari. Od tog broja, 12.104 požara nastao je na otvorenom prostoru i oni čine polovinu svih požara koji se evidentiraju u toku godine.

Karakteristika požara na otvorenom prostoru je da se brzo šire i zahvataju velike površine, predstavljaju veliku pretnju za živote i zdravlje ljudi i prouzrokuju velike štete na materijalnim i kulturnim dobrima, kao i na životnoj sredini. Ovakvi požari, ukoliko se dogode u blizini saobraćajnica, mogu uticati na bezbedno odvijanje saobraćaja i nastanak saobraćajnih nezgoda.

Prošle godine je u požarima na otvorenom prostoru život izgubilo pet osoba, 10 osoba je povređeno, a u toku akcije gašenja povređeno je pet pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Od početka godine evidentirano je 6.933 požara od kojih je 3.696 požara nastalo na otvorenom prostoru. U ovim požarima su život izgubile dve osobe, a devet je zadobilo povrede.

Podsećamo, Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka i za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara, kao i obaveza lica koje je izazvalo požar da nadoknadi vatrogasno-spasilačkoj jedinici troškove intervenisanja.

Takođe, ovim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna