"NEMOJTE SE IZNENADITI AKO DOBIJETE KAZNU": Kon o obaveznom nošenju maski, jasno rekao šta su obaveze

Novosti online

11. 04. 2021. u 19:42

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je da zaštitne maske treba nositi i u baštama kafića, dok se ne konzumira piće.

НЕМОЈТЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ АКО ДОБИЈЕТЕ КАЗНУ: Кон о обавезном ношењу маски, јасно рекао шта су обавезе

Foto: Tanjug

Ipak, kako je rekao, česta pojava je da se preporuke shvataju kao neobavezne.

- O tome mora da se priča, ali mora da bude jasno ljudima. Mi smo još jednu stvar naučili, kada kažemo da je nešto preporučeno kao da im je rečeno da ne treba da se koristi, ovo je obaveza. Neka se niko ne iznenadi ako mu u bašti priđe komunalni milicajac i kazni - istakao je Kon.

Dodao je i da je Srbija na pravom putu i da bez dileme "polako izlazi iz ove situacije", a naša zemlja trenutno dobro stoji zbog imunizacije.

Govoreći o tržnim centrima i njihovom otvaranju, Kon je naveo da medicinski deo Kriznog štaba nije bio za to da se oni otvore odmah sutra.

Kon je naveo da jeu Srbiji zabeležen samo jedan slučaj tromboze od početka vakcinacije.Dodao je i da je upoređivanje tog broja sa brojem ljudi koji svakodnevno umire od posledica zarazekoronavirusom - besmisleno.

- To je potpuno besmisleno upoređivati. Vi kada birate vakcinu birate zaštitu, a ako ne birate vakcinu birate zarazu - rekao je on.

Lekari preporučuju vakcinaciju trudnica, ali kako je rekao dr Kon, država ne može da stane iza toga jer nema još dovoljno podataka.

Istakao je da će se te preporuke pojaviti vrlo brzo, jer je potrebno da se jedan deo vakciniše i da se na osnovu rezultata definišu preporuke.

- Ovako kada neko primi, preuzima isključivo odgovornost sam, kao i lekar - zaključio je član Kriznog štaba.

(B 92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja