SRPSKI LAKŠI OD MATEMATIKE: Đaci osmog razreda završili probu malu mature (FOTO)

Lj.B.

10. 04. 2021. u 17:26

TEST iz srpskog jezika nije bio težak, a ni pitanja iz kombinovag testa nisu nas mnogo namučila.

СРПСКИ ЛАКШИ ОД МАТЕМАТИКЕ: Ђаци осмог разреда завршили пробу малу матуре (ФОТО)

Foto: Tanjug/ R: Prelić

Na kombinovanom testu na kome se polažu fizika, hemija bilogija, istorija i geografija, Zoja kaže da je  lako uradila zadatke iz fizike,  a nisu joj bila teška ni ona iz ostala četiri predmeta. Ona ističe da su iz hemije bila zastupljena pitanja koja se odnose na alkohole, a iz biologije na ljude,  biljke i životinje.

Ni za Vukašina Vučkovića iz OŠ „Bora Stanković“ testovi na probnoj maloj maturi nisu bili teški.

-Iz književnosti je trebalo da povežemo pisca i delo, da odredimo da li je tekst lirika, epika ili drama... gramatika nije bila teška. U pitanjima iz geografije bili su zastupljeni pojmovi iz Srbije,  a ona iz istorije odnosila su se na Prvi svetski rat, iz fizike je bilo gradivo iz sedmog razreda – kaže Vukašin.

Pitanja su, kažu, bila usklađena sa onim što su učili – bilo u školi ili putem onlajn nastave.

Inače, probni  testovi se ne ocenjuju, a ovi đaci ističu da će ima proba male mature poslužiti da vide gde im gradivo „škripi“ kako bi se to popravili do male mature koja će  biti odžana 23, 24. i 25. juna.

I Zoja i Vukašin maneravaju da upišu gimnaziju.

Foto: Tanjug/ R: Prelić

Rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se na osnovu bodova ostvarenih tokom školovanja I to je maksimum 60 i na osnovu bodova osvojenih na maloj maturi, što je maksimalno 40.

Probni završni ispit održan je uz sve mere zdravstvene zaštite, maske su bile obavezne, a u učionicama je moglo da bude najviše 15 đaka.

- Probni završni ispit je idealna prilika da svi vidimio kakve su procedure, način polaganja koliko su naučili u pogledu prilagođavanja oklonostima na koje nas je pandemija naterala  –rekao je ministar prosvete Branko Ružić koji je obišao učenike osmog razreda u OŠ “Josif Pančić”. - Vlada Srbije je od prethodne školske godine pristupila digitalizaciji procesa završnog ispita čime je proces postao transparentniji. Proces pripreme, štampanja I pregledanja završnog ispita ove godine biće dodatno unapređen.

Foto: Tanjug/ R: Prelić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)