VISOKI DEČANI SU U OPASNOSTI: Izvršni potpredsednik "Evropa nostre" o upisu našeg manastira na listu najugroženijih spomenika kulture

A. V. V.

10. 04. 2021. u 13:00

IZVRŠNI potpredsednik "Evropa nostre" Gi Klos, za "Novosti", kaže da upisom manastira Dečani na ovogodišnju listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, ova organizacija želi da privuče veću pažnju domaće i inostrane javnosti o dugogodišnjoj ugroženosti ovog izuzetnog spomenika kulture koji se još od 2006. godine nalazi na Listi svetske baštine u opasnosti.

ВИСОКИ ДЕЧАНИ СУ У ОПАСНОСТИ: Извршни потпредседник Европа ностре о упису нашег манастира на листу најугроженијих споменика културе

Foto Z. Jovanović

Osim toga, ističe da je ova organizacija spremna da se angažuje kako bi se u otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa svim zainteresovanim stranama pronašao izlaz iz sadašnje situacije.

- U narednom periodu ćemo razgovarati sa svima kako bismo ustanovili i sagledali detaljno i sveobuhvatno činjenično stanje, saslušali sva mišljenja i interpretacije i kako bi naši evropski stručnjaci potom publikovali detaljan izveštaj o sadašnjoj situaciji i predložili put za prevazilaženje još uvek otvorenih pitanja. U tom kontekstu ćemo tesno sarađivati sa predstavnicima EU, posebno sa našim partnerima iz Instituta Evropske institucione banke, koji pridaju sve veći značaj sveobuhvatnoj zaštiti kulturne baštine - ističe potpredsednik.

Naš sagovornik kaže i da se nadaju da će zahvaljujući odgovornom ponašanju svih relevantnih aktera, u ne tako dalekoj budućnosti, manastir Dečani biti uklonjen ne samo sa naše Liste najugroženijih spomenika kulture u Evropi, već i sa Liste svetske baštine u opasnosti.

- Manastir Dečani ne treba da bude izvor sukoba između različitih zajednica koje žive na prostoru Balkana već bi trebalo da postane dragocena spona između svih građana i građanki koji su posvećeni evropskim vrednostima i koji žele da se na tim prostorima trajno vrati dijalog i mir među narodima i njihovim kulturnim i duhovnim identitetom - podvlači Klos.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju