MATIJA BEĆKOVIĆ: Sudbina agenta u poznim godinama

Novosti onlajn

09. 04. 2021. u 13:04

S OBZIROM na to da je lista optuženih od strane Svetislava Basare dosta široka, konsultovao sam se sa nekim od saradnika naše obaveštajne agencije kojoj pripadamo svi napadnuti.

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ: Судбина агента у позним годинама

Foto V.Danilov

Jednostavno, bio sam zabrinut što je jedan od nas agenata na tako brutalan način raskrinkan i sav naš rad na terenu je ugrožen.

Morao sam pitati Matiju da mi kaže šta ćemo sad, s obzirom na to da smo provaljeni od strane tako velikog agenta, čuj mene špijuna, Svetislava Basare (kodno ime F 10).

U telefonskom razgovoru putem zaštićene linije, Matija mi je rekao:

– Nisam bitan ja, ali Basara otkriva najčuvanije državne tajne, a time narušava ugled Udbe, koja je važnija od nas obojice, jer svako zna da bez Udbe ja ne bih ni postojao.

Pitam se gde se još u civilizovanom svetu otkrivaju imena tajnih agenata. Očekujem da me posle ove provale zove direktor BIA-e da se dogovorimo šta i kako dalje. Znao sam od prvog dana šta će biti, ali rizik je deo našeg posla.

Bojim se lustracije i kako će se ovo otkriće odraziti na moj dalji rad i napredovanje. Lagao bih kad ne bih rekao da nisam znao da će istina kad-tad izaći na videlo, a pogotovo kad crno na belo kane sa Basarinog pera.

Snouden i Asanž su u Basari dobili ozbiljnu konkurenciju. Ovaj slučaj ukazuje i na slabosti naše službe iz koje su i najvažnije tajne počele da cure.

Molim te da ovo ostane među nama, jer je reč o najvećem prioritetu Srbije danas.

Poslednje što želim je da se mojom aferom umanji značaj vakcinacije i pažnja javnosti preusmeri na Basarin istraživački rad. Ako se šef saglasi, spreman sam da idem i na poligraf. Ja bih voleo da se naše društvo oporavi, jer je to važnije od sudbine jednog agenta u poodmaklim godinama.

Srbija ne mora da deli moju sudbinu.

Iako me je molio da ovaj razgovor ostane među nama, ipak ga na svoju ruku objavljujem. Nema razloga skrivati ga, jer Basara ima pristupe i zaštićenim linijama, a ipak je u pitanju stvar od nacionalnog značaja.

Matija Bećković, Milan Ružić

(Iskra)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili