SVI DETALJI SA SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Tržni centri se otvaraju u ponedeljak - ali ne i kafići unutar njih (VIDEO)

Novosti onlajn

09. 04. 2021. u 09:17 >> 09:34

ZAVRŠENA je još jedna sednica Kriznog štaba na kojoj je doneta odluka o otvaranju tržnih centara, ali i o povratku đaka u škole.

СВИ ДЕТАЉИ СА СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Тржни центри се отварају у понедељак - али не и кафићи унутар њих (ВИДЕО)

Foto: Printscreeen

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Nakon završene sednice novinarima se obratio profesor Branislav Tiodorović i izneo sve detalje sa sednice.

- Tržni centri mogu početi da rade od ponedeljka. Ugostiteljski objekti sa baštom i izlaskom na otvoreno, u okviru tržnih centara, mogu početi da rade takođe. Oni koji su zatvoreni, ne mogu - istakao je Tiodorović.

- Onlajn nastava će se svesti samo na lokalne procene u mestima koja su žarišta, pa će od 19. aprila, škola početi da funkcioniše po onom sistemu koji je važio od 1. septembra.

- Sve mere se moraju poštovati, akcenat je na tome. Maske se mora nositi čak i na otvorenom. Vakcinacija se odlično odvija, odziv je izuzetno dobar i to je rešenje naše situacije, uz poštovanje mera, da bismo oneomogućili novim sojevima da se šire. Moramo biti realni. Nabolji smo u Evropi po broju vakcina koje obezbeđujemo. Ali sve zavisi i od isporuke. Koliko brzo dobijamo vakcine. Nadamo se da će se ovaj pozitivan trend održati. Nadamo se da ćemo u narednih mesec i po, dva, sa vakcinisanjem, ali i u odnosu na broj ljudi koji je već preležao koronu, postići kolektivni imunitet. Ima malo optimizma, ali je broj umrlih i dalje veliki - istakao je on.

Ipak, kako kaže, očekuje da podaci budu sve bolji u narednim danima.

- Može se reći da očekujemo tendenciju pada i nadalje i poboljšanje situacije. Ako se to tako nastavi, moći ćemo mere i dalje ublažavati. Ali o tome ćemo tek govoriti. Sagledavamo situaciju dnevno i na osnovu nje predlažemo mere koje Vlada treba da odobri.

Povratak u škole

- Imamo teške slučajeve i kod dece, ali taj broj procentualno, je daleko ispod onoga što bi se moglo očekivati da su deca izuzetno ugroženi deo populacije. Vidimo da to ne važi za celu populaciju, raspolažemo egzaktnim podacima. O deci treba razmišljati i posebno pratiti i onu decu koja imaju određene komorbiditete.

- Svaki član Kriznog štaba mora da se ponaša u skladu sa onim što donosimo svi zajedno. Svako od nas se mora dobro zamisliti kada se nađe u određenoj situaciji šta treba da učini. Svako od nas mora da bude primer stanovništvu kako da se ponaša u određenim situacijama - istakao je Tiodorović.

Povlastice za vakcinisane

- Mi nismo pusto ostrvo, pratimo šta se dešava u Evropi i svetu. Pogledajte Izrael i Velikoj Britaniji, i šta se tamo dešava. Određeni benefiti će verovatno postojati za one koji su se vakcinisali sa dve doze vakcine. Međutim, to je pitanje i ljudskih prava i pravnika.

Obavezna vakcinacija?

- Treba odvojiti dve stvari. Odluka Evropskog suda je u vezi sa zahtevom roditelja iz Češke. I ta odluka nam odgovara. Na primer našim studentima kojisu putovali u Ameriku ja sam morao da izdam potvrdu da su vakcinisani. Ali to se odnosi na obaveznih 11 vakcina. Ne na ovu situaciju. Kada je u pitanju vakcina protiv virusa korona, o svemu ćemo odlučivati u skladu sa Evropom i svetom. Što se tiče zdravstvenih radnika, moja je apsolutna preporuka da vakcinacija bude obavezna. To se odnosi i na one koji rade u javnom, ali i na one koji rade u privatnom zdravstvu - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije