ŠVAJCARSKI MEDIJI HVALE SRBIJU: Granice su otvorene i za strance koji žele vakcinu, to je znak solidarnosti

Tanjug

07. 04. 2021. u 11:22

ШВАЈЦАРСКИ МЕДИЈИ ХВАЛЕ СРБИЈУ: Границе су отворене и за странце који желе вакцину, то је знак солидарности

Foto Vlada CG

NAJTIRAŽNIJI švajcarski dnevni list "Blik" pohvalio je Srbiju zbog ostvarenih rezultata u vakcinaciji stanovništva i solidarnosti koju je iskazala prema strancima, pre svega zemalja regiona.

U članku, koji je ilustrovan fotografijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se vakcinisao u Rudnoj Glavi, navodi se da je Srbija naručila 14 miliona vakcina iz Kine, Rusije, Velike Britanije i SAD.

Navodi se da je više od 2,6 miliona od sedam miliona stanovnika već dobilo prvu dozu, a 1,1 miliona i drugu. Četiri miliona doza vakcina, ukazuje "Blik", već je dopremljeno u Srbiju.

- Poneka doza u maratonu vakcinacije ostaje, a pošto se ne želi baciti nijedna vredna bočica, Srbija je otvorila svoje granice za strance, pre svega Balkana - navodi list.

- To je znak solidarnosti - poručuje ambasador Srbije Goran Bradić ukazujući da je i poneki Švajcarac vakcinisan u Srbiji.

- To su bili pretežno Švajcarci sa rodbinom u Srbiji - objasnio je on.

Bradić je ukazao da je prijava jednostavna, da postoji formular preko portala Vlade koji treba popuniti.

- Za tri minuta se unesu svi podaci i može se navesti i koja vakcina se želi, a u ponudi su Sinofarm, Sputnjik V, Biontek-Fajzer, i AstraZeneka - naveo je on.

"Blik" ukazuje da je formular na srpskom jeziku.

Od 25. do 28. marta vakcinisano je više od 22.000 stranaca, a većina je bila iz Bosne, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, naveo je Bradić.

Za razliku od EU Srbi imaju više vakcina nego što brzina vakcinacije može savladati, pa će najverovatnije i u bliskoj budućnosti biti ponude za strance, ističe "Blik" dodajući da je već 70.000 doza poklonjeno.

Bradić je naveo da je u ponedeljak avion iz Kine sleteo u Beograd sa pola miliona doza Sinofarmove vakcine, koja je, kaže, najomiljenija jer je koristi oko 70 odsto građana koji se vakcinišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marija

07.04.2021. 11:31

Jedino mi u Srbiji cekamo vise od mesec dana da nas pozovu na vakcinaciju iako smo uredno prijavljeni preko portala E-Uprava i dobili potvrdu od njih ,Napravite reda u prijavama i da bar jednom budemo uredna drzava.