VUČIĆ OSTAVIO POTRESNU PORUKU: "I ovog šestog aprila kraj kratera na Kosančićevom vencu, obraslog u korov i naš zaborav..." (FOTO)

Novosti onlajn

06. 04. 2021. u 09:46

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je rano jutros mesto na Kosančićevom vencu, na kojem se u vreme bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu nalazila Narodna biblioteka Srbije, koja je tada sravnjena sa zemljom.

ВУЧИЋ ОСТАВИО ПОТРЕСНУ ПОРУКУ: И овог шестог априла крај кратера на Косанчићевом венцу, обраслог у коров и наш заборав... (ФОТО)

Foto: Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

- Danas je šesti april, osamdeseti po redu od izbijanja Drugog svetskog rata. U našem slučaju on sadrži specifičnost i simboliku. Pored stradanja ljudi i materijalnih dobara, prve sate Drugog svetskog rata na našem tlu obeležilo je uništenje najznačajnije zbirke pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope – Narodne biblioteke Srbije.

I ovog šestog aprila kraj kratera na Kosančićevom vencu, obraslog u korov i naš zaborav, svestan tragičnih posledica tog čina , želim da ukažem na neophodnost uređenja tog lokaliteta koji i danas svedoči o trijumfu volje da se plamenom postigne trijumf uništenja i zaborava. Cilj ovog obilaska je da se sa tog mesta, na kome je počinjen najveći pojedinačni ratni zločin nad kulturnim nasleđem u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, uputi jasna i odlučna poruka našoj i inostranoj javnosti da Republika Srbija ostaje posvećena idealima antifašizma, slobodarstva, nepokora i saradnje na kojima su zasnovani savremena Evropa i svet - napisao je predsednik na svom Instagram profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Mily

06.04.2021. 14:13

Nasa zemlja je uspela da opstane i nakon razarajuceg Drugog svetskog rata i fasizma koji je harao srpskim gradovima i zato cemo zauvek da slavimo slobodu i nezavisnost za koje smo se mukom izborili!

Beba

06.04.2021. 14:19

Nas narod je pretrpeo mnogo nepravdi i nedaca kroz istoriju. Danas se obelezava 80 godina od bombardovanja Beograda i stradanja ogromnog broja srpskog stanovnistva. Ne smemo zaboraviti ovaj datum.

Bojana

06.04.2021. 14:21

Sve je pocelo na ovom mestu gde je predsednik Vucic ostavio potresnu poruku. Fasisti su napali Beograd i srpski narod jer su bili na strani slobode i pravde. Mi smo narod koji je uvek bio na pravoj strani i zbog toga smo pretrpeli velika stradanja.

Jelisaveta

06.04.2021. 22:12

Sloboda, mir i dostajanstvo ostaju nase vrednosti. Predsednik prepoznaje snagu mira i shvata da jedino na taj nacin mozemo biti i ekonomski i politicki jaci.

Milos

06.04.2021. 22:13

Predsednik je danasnjim gestom pokazao kako Srbija i dalje cuva i neguje svoju kulturu, umetnost i tradiciju, i time dokazao da niko nece moci da unisti nase vekovno nasledje.