U SLAVU NESTALOG JUNAKA SA KOŠARA: Herojstvo mladog vojnika iz Vreoca oslikano na muralu u centru Lazarevca

B. PUZOVIĆ

05. 04. 2021. u 16:00

U CENTRU Lazarevca, u glavnoj ulici, kod Rudarske česme, u toku je oslikavanje velikog murala sa likom Saše Ivankovića, koji je kao dvadesetogodišnjak, na redovnom služenju vojnog roka, nestao u paklu bitke na Košarama, na Kosovu i Metohiji, 16. aprila 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja.

У СЛАВУ НЕСТАЛОГ ЈУНАКА СА КОШАРА: Херојство младог војника из Вреоца осликано на муралу у центру Лазаревца

Foto privatna arhiva

Na groblju u Lazarevcu, sahranjen je prazan kovčeg mladića iz obližnjih Vreoca, podignut mu je i nadgrobni spomenik, a njegovi roditelji umrli su očekujući da će se njihov jedinac pojaviti na kapiji...

Mural će biti otkriven i osveštan 16. aprila, na godišnjicu Sašine pogibije. Istog dana, na lazarevačkom groblju u Crnim Međama, gde počiva njegov kovčeg, biće položeni venci.

POČAST Oslikavanje velikog murala sa likom Saše Ivankovića u centru Lazarevca, Foto RTV GEM

Ivanković nije morao da ide u vojsku, jer je bio staratelj majci Gordani i ocu Milomiru, koji su bili invalidi. Ipak, nije želeo da tu mogućnost iskoristi, pa je u vojsku je otišao krajem 1998. godine.

ULICA

ODBORNICI Srpske stranke zavetnici Aleksandar Dimitrijević i Nikola Stošić uputili su Skupštini opštine Lazarevac inicijativu da jedna ulica u Mesnoj zajednici "Momčilo Pavlović" dobije ime Saše Ivankovića, koji je bio teško ranjen u rejonu Majina glava 16. aprila 1999. godine na Košarama. Saša je, inače, završio srednju građevinsku školu u Beogradu, a planirao je da se posle vojske doškoluje, zaposli, zasnuje porodicu.

Posle obuke u kasarni u Valjevu, prekomandovan je u Beograd, a kad je počelo NATO bombardovanje, njegova jedinica premeštena je na Košare. Posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, njegovi najbliži saznali su da se Saša vodi kao nestao u ratnim dejstvima.

Posle 10 godina od nestanka, po zakonu, zvanično je proglašen umrlim.

Foto RTV GEM

- Saša koji je herojski poginuo na Košarama odavno je zaslužio obeležje u Lazarevcu - kažu autori murala, slikari Tamara Mitrović i Vladimir Petrović iz ovog poznatog rudarskog grada.

- Veoma je značajno što se mural nalazi upravo na gradskom trgu, na kom se svakodnevno susreću sve generacije. Sećanje na herojsko delo i patriotski čin Saše Ivankovića stalno će biti prisutno i kao podsetnik svima na sva stradanja koja smo kao nacija doživeli i da rata više ne bude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice