ČEDA SE PLAŠIO MARIJE: Deo scenarija serije Porodica baziran na zapisima Mire Marković - "Taj sam pogled videla jednom i nikad više!"

Vuk Mijatović

04. 04. 2021. u 19:59

DEO situacija koje se opisuju u seriji "Porodica" gotovo direkto je preuzet iz knjige memoara Mirjane Marković "Bilo je to ovako" koju je kompanija "Novosti" izdala 2015. godine.

ЧЕДА СЕ ПЛАШИО МАРИЈЕ: Део сценарија серије Породица базиран на записима Мире Марковић - Тај сам поглед видела једном и никад више!

Foto Arhiva

O dešavanjima u kući poslednjih dana marta 2001. godine supruga Slobodana Miloševića piše u drugom tomu knjige u poglavlju "Uoči prvog aprila". Ipak, ovom događaju ne posvećuje preveliki prostor, opisan je na manje od deset strana, bez previše detalja.

Opisani detalji, međutim, postali su deo scenarija "Porodice". Od ponašanja pojedinih prijatelja porodice, do razgovora sa sinom Markom, koji je u to vreme već u Moskvi i scene u kojoj Sloba i Mira u spavaćoj sobi razgovaraju o njenim pričama.

Mira je zabeležila i scenu kada Miloševića zove Borka Vučić, da bi mu predložila advokata:

"Tih dana mu se u nekoliko navrata javila njegova saradnica, pa i drugarica iz Banke, Borka Vučić, i pitala ga da li mu je potreban advokat.

'Ako ti treba, možeš da angažuješ Tomu Filu. On je odličan.'

Slobodan je, onako zapanjen, pitao šta će mu advokat: 'Nikoga ne tužim, niko me ne tuži.

Nisam nikada imao posla sa advokatima. Šta ti je, Borka?'

Ništa, ja onako, prosto ti predlažem, ako ti zatreba. Ja ga dobro znam.'

'Ama, znaj ga koliko hoćeš. Meni nije potreban', malo se ljutio Slobodan.

O Legiji:

"Pojavi se i neki Legija. To sam ime mnogo puta čula. Imao je veze sa Jovicom Stanišićem kad je bio šef DB-a, posle sa Radetom Markovićem kad je to bio Rade, a sad valjda ima veze i sa Đinđićem. I on je hteo da razgovara sa mnom. Ne sećam se šta je hteo, pitao me je otprilike šta bi mogao da pomogne. 'Da ga spasete, ako možete', rekla sam ja. On mi kaže užasnu stvar: 'Ako ja budem vozio avion za Hag, skrenuću na neku drugu lokaciju.'

'Ali zašto za Hag', naivno pitam ja, 'on ide samo u beogradski zatvor?'

Ovaj Legija ćuti."

Ja kažem Slobodanu da je Borkin predlog neobičan i da unosi nemir u mene. Slobodan misli da Borka, kao i često ranije, priča bez veze. Htela bi da bude korisna, a ne zna kako će. Ja ne verujem u Slobodanove procene, ali mu ništa ne kažem."

O boravku i odlasku Ljubiše Ristića, kao i dolasku Dušana Čukića, Markovićeva beleži: "Tridesetog marta, u petak po podne, rezidenciju su počeli da opkoljavaju jedinice policije. Bili su naoružani i maskirani.

Bilo ih je sve više. Moj drug iz JUL-a, Mesud Adžemović, pozvao me je telefonom i rekao mi je: 'Miro, ja sam tu ispred rezidencije, policije ima mnogo, ima i ambulantnih kola, sve mi se to ne sviđa.'

Ja sam sedela sa Ljubišom Ristićem. Kažem mu to. On tvrdi da je to sve predstava, parada, pozorište. Svi će se razići u toku noći. On se 'razišao' posle našeg razgovora."

Najviše pažnje Mira posvećuje dolasku Čedomira Jovanovića i reakcijama njene ćerke Marije:

"Druge noći, dolazi izaslanik Zorana Đinđića, neki Čeda. Ja ga nisam videla, bio je u Slobodanovoj kancelariji. Bila sam na spratu. Slobodan dolazi kod mene i kaže da taj Čeda hoće da razgovara sa mnom. 'To je onaj čovek što je učestvovao u demonstracijama 1996. godine, ona tri meseca, sećam se tog imena', kaže Slobodan. Ja silazim dole, čovek ima iznad ogromnih crnih podočnjaka takođe crne oči. Objašnjava mi da treba da utičem na Slobodana da prihvati da ode u zatvor, radi se o nekim carinskim prekršajima, nije to ništa naročito ali, eto, treba. Slobodan odbija. Ovaj odlazi ponovo kod Đinđića, pa se vraća.(...)

Foto V. N.

Onda se opet pojavljuje onaj Čeda. Tvrdi da ako Slobodan ne pristane da ode u zatvor biće pobijeni svi u kući. U kući ima oko pedeset ljudi, uključujući Mariju i mene. U međuvremenu, policija počinje da puca na rezidenciju i da preskače ogradu. Slobodan traži nekakve garancije. Čeda odlazi i vraća se sa njima. Taj papir garantuje da, ako Slobodan ode u zatvor, neće biti isporučen nigde van zemlje, niti će mu se suditi van zemlje, porodica će moći da ga posećuje svakog dana, moći će da nesmetano živi u rezidenciji i garantovaće nam se imovinska i lična bezbednost.

O Milutinoviću:

"U toku noći, te poslednje, jedna grupa Slobodanovih saradnika, sećam se samo Slavice Đukić Dejanović, otišla je kod Đinđića da traži da se izbegne hapšenje. Brzo su se vratili, Slavica je ispričala da je Đinđić rekao: 'On je za mene kriv i mora da bude uhapšen.'

Ta ili neka slična grupa je išla i nekoliko metara dalje u Užičku ulicu, u rezidenciju Milana Milutinovića. U kuću u kojoj smo proveli desetine dana i bezbroj sati. Na vratima obezbeđenje prenosi poruku: 'Nikoga iz porodice Milošević ili iz njihove kuće ne primaju niti uzimaju na vezu.' Sa tom su se porukom Slobodanovi (i Milanovi nekadašnji) saradnici vratili u vilu 'Mir'."

U prvom primerku potpisali su ga Koštunica i Đinđić, pa je Slobodan skrenuo pažnju da treba da ga potpiše i Milan Milutinović kao predsednik Srbije. Čeda se cinično osmehnuo na to i rekao da naravno treba i Milutinović da potpiše, ali da to nije nikakav problem. On će potpisati sve što mu se kaže.

(...) U neko vreme, Čeda izlazi iz Slobodanove kancelarije u veliki salon u kome ima dosta ljudi. Svi ga gledaju kao najvećeg zlikovca. Ne znam da li on to vidi. Za njim ulazi samo Marija. Svi sede, Čeda šeta, brzim korakom kroz salon, oko stolica, stolova, blizu prozora, mnogo je nervozan. Marija ne skida pogled sa njega. Taj sam pogled videla jednom na svetu i nikad više. Ona ćuti, samo stoji i gleda pravo u njega. Ja vidim, on se plaši Marije. Vide i drugi. On bi sada izašao iz te prostorije ali ga je sramota, a i treba da prođe pored nje. Ona se, međutim, ne pomera. Hladna je kao led, mirna kao stena.

Neće ubiti skota zbog oca, ali mogla bi. I on to zna. I gleda da zbriše kroz vrata."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024