EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: Ovako je izgledao upad u vilu "Mir" u kojoj je boravio Slobodan Milošević (FOTO)

Novosti online

31. 03. 2021. u 23:02

PRE tačno 20 godina, u noći 31. marta, bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije, Slobodan Milošević je uhapšen. Milošević je uhapšen u vili "Mir" u kojoj je nastavio da živi i nakon što je 6. otkobra priznao poraz na izborima, u ubeđenju da će se jednog dana vratiti na čelo države.

ЕКСКЛУЗИВНЕ ФОТОГРАФИЈЕ: Овако је изгледао упад у вилу Мир у којој је боравио Слободан Милошевић (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

Hapšenje je započeto 30. marta, a okončano nakon dva dana, posle sedmočasovnih pregovora o predaji. Hapšenju su prethodile danonoćne straže pristalica i simpatizera SPS-a i JUL-a ispred kuće u kojoj je Milošević boravio. Dana 28. juna, na Vidovdan je izručen Tribunalu u Hagu na osnovu uredbe Vlade Srbije. 

Milošević je u trenutku hapšenja bio svetska ekskluziva bez premca, o čemu svedoče i ponude koje je Blanuša, tadašnji upravnik zatvora, kako je otkrio, dobijao od svetskih medija: - Dosta stranaca iz EU je dolazilo u posetu, u kontrolu zatvora.

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) tvrdi da je režim DOS 2001. godine naplatio čak pet miliona dolara za hapšenje bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića!

Legija je 2016. godine prvi put progovorio iz zatvora, u intervjuu za nedeljnik "Ekspres" rekao da je u javnost namerno puštena informacija prema kojoj su Miloševića hapsili pripadnici "zemunskog klana", jer je to bio jedini način da se naplati milionska ucena koju su Amerikanci svojevremeno raspisali za Miloševićem.

Naime, da su bivšeg predsednika u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. zvanično uhapsili nadležni državni organi ne bi bilo osnova za isplatu miliona.

- Informacija da je u tom događaju učestvovao `zemunski klan` klasična je podmetačina, koja je smišljena mnogo ranije, jer jedino tako su mogli da uzmu novac za Miloševića, odnosno pet miliona dolara, koji je davan za njegovo hapšenje. Da su ga uhapsili državni organi, onda ne bi mogle pare da se uzmu. Zato je puštena ta priča o `zemuncima`... - objašnjava bivši komandant JSO. Ulemek napominje i da je njegovoj jedinici izričito naređeno da bude u civilnoj odeći s fantomkama:

- Nas su poslali u civilnoj odeći umesto u uniformama za intervenciju, koje smo uvek nosili prilikom angažovanja. Trebalo je te noći da glumimo `zemunce`... A taj famozni `zemunski klan` u to vreme nije ni postojao. Grupa oko Spasojevića (Dušan Spasojević Šiptar, prim. aut.) nastaje tek u avgustu 2002. godine, kada se Spasojević razišao sa njegovim dotadašnjim šefom Čumetom. Tako da je to samo još jedan primer podmetanja lažnih informacija široj javnosti...

Legija naglašava da je u noći hapšenja Miloševića neko pokušao da izazove opasan sukob vojske i policije.

- Jedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom hapšenja predsednika. Jedini zadatak JSO te noći bio je da preuzme obezbeđenje objekta vile `Mir`, pošto je vojska dobila nalog da se povuče i prepusti taj objekat MUP-u. Naravno, neko je te noći namerno hteo da izazove oružani sukob između vojske i JSO.

- Samo hladne glave nas nekolicine sprečile su da do tog sukoba dođe... - nastavlja Legija priču o hapšenju Miloševića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije