UTORAK JE DAN D: Doktor Kon rekao da su današnji podaci posebno važni, evo i zašto

Novosti online

30. 03. 2021. u 11:57

SVI s nestrpljenjem čekamo popuštanje mera, a to, prema rečima Kriznog štaba, zavisi od broja zaraženih na dnevnom nivou.

УТОРАК ЈЕ ДАН Д: Доктор Кон рекао да су данашњи подаци посебно важни, ево и зашто

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako su brojevi uvek niži za vikend, a tek utorkom vidimo pravu sliku, današnji presek bi mogao da bude ključan za odluku o relaksaciji mera.

- Mi smo u toku prethodne nedelje videli stabilizaciju na veoma visokom nivou. Malo se zaravnilo u Beogradu. Možemo da kažemo da se zaravnila kriva, čak i da imamo spuštanje. Današnji podaci i narednih dana su posebno važni. Skok koji je juče zabeležen zavisi od toga koliko je urađeno testova u ponedeljak - kazao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Tokom ove jednogodišnje pandemije već se ustalilo kao pravilo da vikendom imamo manje zaraženih, ali stručnjaci upozoravaju da to nikako ne odražava pravo stanje.

- Svi podaci za vikend nisu relevantni, uvek se za vikend i praznik manje testira, ali ćemo već u toku nedelje imati situaciju da se taj broj povećava - upozorio je dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korna virusa.

RAZLIKA SKORO 1.000

Juče je bilo 4.512 zaraženih, a u nedelju 4.497. Dok je prošle nedelje u sredu bilo 5.475, odnosno oko 1.000 zaraženih više nego za dane vikenda, što ilustruje tezu o "nerealnim brojkama tokom vikenda".

Dr Kon je upozorio da je epidemiološka situacija i dalje veoma ozbiljna bez obzira na brojke.

- Pogotovo u Beogradu je broj vakcinisanih 30 dosto. Trenutno imamo najozbiljniju epidemioliošku situaciju bez obzira na brojke. Taj vrh piramide ukupnog zaražavanja su hospitalizovani i posebno oni koji su na respiratoru a takvih ima mnogo - kazao je epidemiolog.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili