ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Vakcine bezbedne za trudnice i dojilje - bebe preko mleka dobijaju antitela

Novosti onlajn

27. 03. 2021. u 08:34

RNK vakcine su kod trudnica i dojilja stvorile veliki titar IgG antitela na korona virus, koja su prenele i na svoje bebe, pokazala je najnovija američka studija.

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОТВРДИЛО: Вакцине безбедне за труднице и дојиље - бебе преко млека добијају антитела

Foto Depositphotos

Vakcine koje rade na principu mRNK su one "Fajzera" i "Moderne", ali nijedno dosad proizvedeno cepivo ne daje se trudnicama i dojiljama jer na njima nisu ni rađena klinička ispitivanja.

- RNK vakcine stvorile su značajan humoralni imunitet kod trudnica i dojilja, sličan onom kod žena koje nisu trudne. Imuni odgovori izazvani vakcinom bili su znatno veći od odgovora na prirodnu infekciju, a imuni prenos na novorođenčad dogodio se putem placente i majčinog mleka - zaključci su studije objavljene u Američkom časopisu akušerstva i ginekologije.

Studiju su sproveli naučnici iz bolnica Masačusets dženeral, instituta Ragon pri MGH, univerziteta MIT i Harvarda na 84 trudnice, 31 dojilji i 16 žena u reproduktivnom dobu (18-45 godina starosti) koje nisu trudne, od 17. decembra do 2. marta 2021, a rezultati u količini antitela upoređeni su sa onima 37 zaraženih trudnica.

- Čini se da te vakcine deluju izuzetno efikasno kod tih žena - rekla je naučnica prof. Galit Alter s instituta Ragon i dodala da nema dokaza da je kod ovih žena bilo više ili intenzivnijih nuspojava u odnosu na opštu populaciju.

Virusolog prof. dr Tanja Jovanović, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže da ovaj rad pokazuje da je vakcinalni imunitet kod trudnica i dojilja bolji od imuniteta kod trudnica koje su imale prirodnu infekciju.

- Pošto IgG antitela prolaze aktivnim transportom placentnu barijeru, bebe su zaštićene od infekcije na rođenju. I u mleku se nalaze specifična IgG antitela, što takođe štiti bebe - objašnjava prof. Jovanović i dodaje da je opšte poznato da placenta može da propusti IgG antitela, što se odnosi na sve infekcije i vakcine, a ovo istraživanje na ženama vakcinisanim "Fajzerovom" vakcinom je to samo i potvrdilo.

Prof. Jovanović podseća i da je jedino sada pitanja da li trudnice treba vakcinisati iako nije pokazano da cepivo može da ima negativne efekte na tok trudnoće i razvoj ploda. Za sada niko nije dao dozvolu za to. Da je stvaranje zaštite preko placente takozvani pasivni imunitet, ističe ginekolog prof. dr Željko Miković, direktor GAK "Narodni front".

- Beba svoj imunitet počinje da stvara početkom drugog trimestra trudnoće, oko 16. nedelje. I potom taj imunitet sazreva, a do rođenja postaje sve kvalitetniji. Plod dobija od majke antitela tokom trudnoće jer su IgG antitela sitna i mogu da prolaze kroz placentnu barijeru. A beba antitela dobija i tokom dojenja. Majka tako zaštiti dete i ne samo od kovida, kao u ovom slučaju, već i od drugih infekcija - objašnjava prof. Miković i dodaje da su, za razliku od IgG, IgM antitela velika i ne mogu da prođu kroz placentnu barijeru.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)