BRNABIĆ I GOJKOVIĆ SA NOVINARIMA: Vlada posvećena bezbednosti i zaštiti novinara

Tanjug

26. 03. 2021. u 18:02

PREMIJERKA Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održale su danas redovan mesečni sastanak sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, a Brnabić je istakla da Vlada ostaje posvećena bezbednosti i zaštiti novinara, jer je to tema koja je suštinski važna za budućnost naše zemlje.

БРНАБИЋ И ГОЈКОВИЋ СА НОВИНАРИМА: Влада посвећена безбедности и заштити новинара

Foto: Tanjug

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjim aktivnostima koje je ova Radna grupa sprovela, a koje su važne za unapređenje zaštite i bezbednosti novinara, kao i o daljem radu ovog tela koje su deo medijskih i novinarskih udruženja napustili, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić i Gojković, kao i učesnici sastanka, uputili su još jednom poziv Asocijaciji medija, Acocijaciji onlajn medija, NUNS-u, NDNV-u i Lokal presu, da se vrate i zajednički nastave dijalog i rad na unapređenju sveukupnog položaja novinara, jer je to, kako se navodi, u zajedničkom interesu svih.

Brnabić je istakla da je Radna grupa, u veoma kratkom roku, napravila određene pomake.

Izdvojila je to što su novinari i medijski radnici uvršteni među prioritetne grupe za vakcinaciju, imajući u vidu posao koji rade i čest rad na terenu.

Kao inicijativa ove Radne grupe počeo je sa radom i SOS telefon na koji svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti mogu dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.

U okviru ovog tela razmatra se i početak rada veb portala koji će sadržati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara, i dalji rad na platformi odnosno bazi koju je pokrenuo Zaštitnik građana, a koja treba da sadrži sve slučajeve napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike.

Predsednica Vlade istakla je takođe i važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, a koja treba da pomogne u definisanju potencijalnih izmena Krivičnog zakonika koje će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara.

Brnabić je ponovila nameru da se, zajedno sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, organizuje sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom na kojem će se razgovarati o slučajevima koji se odnose na novinare i medijske radnike.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je učesnike sastanka da je u januaru i februaru bilo ukupno 23 predmeta koje je tužilaštvo formiralo (12 u januaru i 11 u februaru).

Gojković je naglasila da Radna grupa ne sme da deluje podeljeno i selektivno, jer to ne doprinosi ukupnoj bezbednosti novinara u našoj zemlji. Gojković je podvukla da je resorno ministarstvo reagovalo i da će reagovati na sve slučajeve u kojima je ugrožena bezbednost novinara.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koji su prisustvovali sastanku - UNS, ANEM i Sindikat novinara Srbije (SINOS), istakli su da je važno da se nastavi sa započetim aktivnostima, ali i da je neophodno da ovo telo nastavi rad u formatu kako je započeto, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

Sastanku su prisustvovali partneri iz međunarodnih organizacija - Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade K. Norveške i Fondacije „Konrad Adenauer“.

U skladu sa ranijim dogovorima članova Radne grupe, premijerka Brnabić je zakazala sledeći redovni mesečni sastanak za petak, 23. april, simbolično na dan kada je 1999. godine bombardovana zgrada RTS-a, navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)