VELIKI USPEH LEKARA KLINIČKOG CENTRA: Stefanu (19) koji boluje od epilepsije operisan mozak u budnom stanju

Novosti onlajn

26. 03. 2021. u 18:14

STEFAN Aleksandar Knežev (19) epilepsiju je dobio sa 17 godina i ističe kako mu se od postavljanja dijagnoze promenio život, ali i odnosi sa okruženjem jer nije uvek nailazio na razumevanje za svoje stanje.

ВЕЛИКИ УСПЕХ ЛЕКАРА КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА: Стефану (19) који болује од епилепсије оперисан мозак у будном стању

A.Stanković

- Imao sam izbor da li da se operišem ili ne, a pošto sam želeo da živim bez straha, jer i sa lekovima može da mi se desi da dobijem napad, odlučio da želim da se podvrgnem operaciji kako bih ponovo živeo bez stalnog rizika - istakao je on, i dodao da će, prema savetu lekara, njegova terapija u naredne dve godine postepeno da se smanjuje, do potpunog ukidanja i života bez lekova.

Operacija je dugo trajala, bila je vrlo zahtevna logistički a i zato što podrazumeva kompleksnu interakciji medicinskih stručnjaka, kažu lekari Klinike za neurohirurgiju i neurologiju s Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije. Oni su Stefanu uklanili dobroćudni tumor na mozgu, koji je uzrokovao epilepsiju, a opraciju su izveli u nad pacijentom u budnom stanju, uz punu saradljivost pacijenta tokom operacije, a u cilju očuvanja moždanih funkcija.

Prof. dr Vladimir Baščarević, zamenik direktora Klinike za neurohirurgiju, UKCS, koji je zajedno sa timom stručnjaka izvršio neurohirurški zahvat kojim je Stefanu uklonjen tumor, istakao je da operacija jeste šansa za određeni broj pacijenata koji ispunjavaju uslove ovakvog zahvata.

- Reč je o elitnom operativnom postupku koji se prethodnih godina obavljao isključivo u najrazvijenijim zdravstvenim centrima i veoma smo ponosni na čitav tim koji je učestvovao u ovom postupku. Cilj operacije u budnom stanju je da se sačuva određeni deo mozga zadužen za funkcije kao što su govor ili motorika, a koji bi u slučaju operacije mogao trajno da se ošteti. Zato je tokom postupka potrebna stimulacija pacijenta i razgovor sa njim, kako bi smo pratili te centre - rekao je prof. Baščarević, i dodao da su s ovim operativnim zahvatom šanse za potpuno izlečenje epilepsije oko 80 odsto.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima