PRVI PACIJENTI PRIMILI LEK PROTIV KORONA VIRUSA! Doktorka Stokić otkrila detalje terapije (FOTO)

Tanjug

26. 03. 2021. u 11:29 >> 11:46

PRVI pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primili su novi lek protiv kovid-19 Bamlanivimab, koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresije bolesti iz blage u tešku kličku sliku, rekla je direktorka KCV-a Edita Stokić.

ПРВИ ПАЦИЈЕНТИ ПРИМИЛИ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА! Докторка Стокић открила детаље терапије (ФОТО)

Foto: Tanjug

- Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovid- 19 virusne infekcije i sprečava se razvoj scenarija teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, a imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća - navela je Stokićeva.

Dodala je da se ovaj lek daje pacijentima nakon odluke konzilijuma lekara, a sam tok, odnosno trajanje terapije traje oko sat vremena, posle čega se pacijenti vraćaju u kućnu izolaciju.

Pacijenti koji su primili terapiju kažu da su sigurni u lek i očekuju sve najbolje. Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, nakon čega se pacijent vraća na kućno lečenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

Bane Vanga

26.03.2021. 12:31

Danasnja vest: vlada SAD zatrazila od kompanije Eli Lilly, koja pravi ovaj lek (antitelo) da prestane sa isporukom jer ne deluje na mutirane viruse koji su sad preovladavajuci! Kod nas je britanski soj preovkadao, ovaj lek nece puno pomoci!

Bora

26.03.2021. 13:27

А шта ово значи? Да нам је најважнија популација 65+. Млади су млади,јаки они могу да се изборе и без лека. А ако умру Боже мој није било помоћи.