BEBA ZAMENJENA U PORODILIŠTU? Skandal u Narodnom frontu (FOTO)

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

26. 03. 2021. u 08:02

STEFAN Živanović (27) prijavio je pre dva dana MUP-u i nešto ranije tužilaštvu, sumnje da mu je beba zamenjena u porodilištu.

БЕБА ЗАМЕЊЕНА У ПОРОДИЛИШТУ? Скандал у Народном фронту (ФОТО)

Foto Tanjug

To se, kako kaže, desilo u junu 2016, kada se njegova supruga Bojana Jakšić porađala u GAK "Narodni front" u Beogradu. Rodila je 2. juna dečaka, na porođaju ocenjenog 9/10. Posle raznih peripetija i DNK analize, a nakon sumnji da su dobili bebu koja nije njihova, dečak sa Daunovim sindromom koji im je donet, ostaje u bolnici, a Bojana izlazi sama.

Ubrzo, na preporuku Centra za socijalni rad, kako nam je ispričao Živanović, dečak je smešten u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, gde se i danas nalazi. A, Stefan i Bojana tragaju za svojom pravom bebom.

Foto A. Stanković

- Supruga je imala "školsku" trudnoću, svi rezultati su bili sjajni. Na porođaju je beba dobila visoku ocenu. Bojana je bila sva ošamućena od narkoze posle carskog reza, kada ju je jedna sestra slikala sa našim sinom, i poslala fotografiju na "vajber". Kasnije smo shvatili da nam je dala signal da se nešto čudno dešava - priča Živanović.

Ubrzo su počele da se dešavaju stvari koje ne bi smele. Broj Bojaninog bolničkog protokola bio je 2849, i taj broj stajao je i na njenoj narukvici, a isti je morao da stoji i na narukvici bebe. U početku i jeste, na levoj ruci. Međutim, kada su joj, pošto se razbudila, doneli dečačića sa Daunovim sindromom, jednom nije imao nikakvu narukvicu, a zatim ju je imao na desnoj ruci. Broj je bio 2884! Različiti brojevi upisani su i na prijavi rođenja, dok u krštenici piše da je otac Saša Živanović.

Foto Privatna arhiva

- Pošto smo izrazili sumnje, tadašnja načelnica dr Snežana Rakić rekla je da će se o trošku bolnice uraditi DNK analiza na Institutu za sudsku medicinu. Izveštaj koji je stigao čitan je pred šest svedoka - kaže Stefan Živanović.

PRETNJE

PRE dva meseca stigao mi je poziv sa skrivenog broja. Neko mi je pretio da spustim loptu, da se smirim, da ne istražujem. Odmah sam prijavio policiji. Pošto sam iz Azanje, nepoznata osoba je zvala i mog komšiju Dušana da se raspituje gde sam i koji mi je broj telefona - kaže Živanović.

U izveštaju u koji su "Novosti" imale uvid, od 10. juna 2016, a koji je potpisao i pečatirao pedijatar dr Milan Panić, navodi se da je rezultat DNK analize stigao tog dana u 14.35, i da se u njemu potvrđuje da su Stefan i Bojana roditelji deteta, ali u nastavku piše da je otac Aleksandar Marinković! Takođe, navodi se da je dete rođeno 2. juna u 22.15, iako je rođeno u 22.55. Dr Panić piše i da je odmah pozvao dr Olivera Stojkovića na Institutu za sudsku medicinu i ukazao mu na greške. Preko vozača svi primerci DNK izveštaja su poslati nazad, na Institut, na ispravku.

 Bojana sa "pravim" sinom odmah nakon porođaja, Foto Privatna arhiva

Posle ovoga, Bojana je izašla iz porodilišta bez deteta. Stefan tvrdi da je takva bila sugestija lekara. Ubrzo, Centar za socijalni rad im sugeriše da potpišu dokument kojim se dete poverava na privremeno staranje Zvečanskoj. Posle pet godina, nesrećni dečak i dalje je u Centru, a Stefanu nije omogućeno da ga vidi zbog korone.

- Kada smo pokušali da izvršimo uvid u zvanične papire u "Narodnom frontu" i vidimo ko je upisan pod brojem 2884, nije nam dozvoljeno. Dugo smo bili u šoku, pre tri i po godine dobili smo i devojčicu. Ipak, počeo sam da sakupljam dokumentaciju da bih mogao da pokrenem postupak. U policiji i tužilaštvu rekli su da je DNK izveštaje zabranjeno menjati, a u zdravstvenoj inspekciji da je menjanje narukvica bebi krivično delo - kaže Živanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

bager

26.03.2021. 08:22

Od momenta rodjenja beba mora ostati uz majku do izlaska iz porodilista,,,tome se opire jedino medicinska mafija ,,uskracuje im se mogucnos trgovine bebama,,,

Ibi

26.03.2021. 08:33

Auu,strašno.. moraju svi debelo da plate od medic.sestri do vrha,sve je to organizovano bilo za debele pare. Podrška roditeljima da se bore do kraja. Mora tužilaštvo da ispita slucaj,ovo ne sme da se događa nikada.

Veki

26.03.2021. 08:43

Apelujem kao gradjanin, a koji je imao vrlo lose iskustvo sa Gak Narodni front, da policija ugradi kamere i nadgleda ustanovu 24 h da bi mogla da spreci kradju beba. Kamere se nalaze svuda na ulici , pa ne bi bio veliki trosak nadgledanje rada ove kriminalne ustanove.

Goran

26.03.2021. 11:39

@stani sad - @stani sad Žena je rodila zdravo dete, mafija za pare dala drugima a roditeljima dato dete sa daunovim sindromom koje je i zadržato u bolnici. DNK analize kažu da oštećeni nisu roditelji tog deteta i aj sad šta ne razumeš.

Tužno

26.03.2021. 13:25

@stani sad - Nisu ga uzeli, u domu je. Po DNK je njihovo (mogu i da ponove). Tužna je sudbina tih beba a ni roditeljima nije lako da prihvate da njohovo dete ima trizomiju.

Gde mi zivimo

26.03.2021. 09:35

Na sta su spremni lekari, strasno. O drzavi koja stiti ovakve da ne govorim. Tuzilastvo bi moralo uci u Narodni front I resiti ovu jezivu situacija.

Mile

26.03.2021. 14:36

Ne razumem zasto nisu uzeli bebu ako je DNK analiza pokazala da je on otac?! Majka izlazi bez bebe?! Cak i ako postoji sumnja beba se uzme pa se naknadno urade testovi. Zasto sad posle 5 godina hoce da vidi dete u Zvecanskoj?

Joka

26.03.2021. 14:40

Najgore moguce iskustvo imam iz GAK Narodni Front. Prvi put sam se porodila tamo, a naredna dva puta u Dragise Misovica. Ta naredna dva puta kao da me je majka rodjena poradjala, toliku brigu sam osetila od sestara... O narodnom frontu nemam reci, prljavo i neuredno i nekulturno osoblje. Hvala Bogu nije bilo zamene beba, jer da jeste, ne znam sta bi radila

rada

26.03.2021. 16:28

Svi hrle u Narodni front, a ne shvataju da su daleko bolji lekari u Zemunu, Zvezdari, Visegradskoj, Dragisi...Svi gledaju marketing i gde su se porodile Ana Nikolic i ostali poznati. Ljudi zar ne shvatate da je u Frontu toliko nestrucnih lekara alavih na pare i spremnih na sve

aaa

26.03.2021. 16:51

Vrlo lako je pronaći bebu. Bolnica ima spisak svih rodjenih beba u tom mesecu i te godine i sve pozvati da se uzme DNK i ako je zamenjena tada će se pronaći.