ĐACI ĆE MORATI DA POŠTUJU OVA PRAVILA: Uskoro ocenjivanje u školama, a kako će sve izgledati odlučuje svaka škola za sebe

Novosti online

25. 03. 2021. u 09:17

NAKON jučerašnje sednice Kriznog štaba odlučeno je da sve dosadašnje mere ostaju na snazi, te da nema otvaranja tržnih centara i ugostiteljskih objekata.

ЂАЦИ ЋЕ МОРАТИ ДА ПОШТУЈУ ОВА ПРАВИЛА: Ускоро оцењивање у школама, а како ће све изгледати одлучује свака школа за себе

Foto: I. M.

Što se đaka tiče, i dalje važi odluka da mlađi osnovci pohađaju časove u školama, a da stariji osnovci i srednjoškolci idu onlajn, ali na današnjoj sednici uvedena je i jedna novina.

Naime, Krizni štab je usvojio zahtev Ministarstva prosvete da se omogući učenicima da, dok traje nastava na daljinu, u manjim grupama, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, mogu da dođu u školu da odgovaraju i budu ocenjeni ili poprave ocenu. U skladu s odlukama Kriznog štaba, Ministarstvo je danas definisalo uputstvo i prosledilo ga školskim upravama.

Kako saznaju mediji, svaka škola će u skladu sa svojim mogućnostima ili potrebama odrediti dinamiku, a uslov je da učenici dolaze u manjim grupama. Pojedine mere su nepromenjene - maske i držanje distance.

Krizni štab odobrio je ovaj zahtev Ministarstva prosvete jer su do kraja godine ostala nepuna dva meseca u kojima ima i prazničnih dana. Direktori i nastavni kadar organizovaće propitivanje i ocenjivanje u skladu sa potrebama đaka i mogućnostima koje prostor u školi dozvoljava.

Podsećamo na epidemiološke mere koje su ranije propisane, a koje i dalje važe:

- Učenici, nastavno i nenastavno školsko osoblje ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu i/ili simptome respiratorne infekcije.

- Pre odlaska u školu, roditelji bi trebalo deci da provere telesnu temperaturu

- Pridržavanje mere fizičke distance po kojoj svaki đak treba da sedi sam u klupi, a boravak u učionicama treba da bude sa najviše 15 đaka na četiri metra kvadratna po detetu

- Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske.

- Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe.

- Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora.

- Maska se obavezno koristi i prilikom bilo kojeg kretanja van klupe

Što se tiče ostalih odluka sa sednice Kriznog štaba, odlučeno je da na ulasku u Srbiju naši državljani i stranci mogu pokazati uverenje o primljenoj vakcini. Prema nezvaničnim navodima, u odluci je i da vakcinacija treba da bude obavljena na teritoriji Srbije. Putnici moraju da imaju obe doze, to jest da su vakcinisani i revakcinisani, osim vakcine Astra zeneke, gde je dovoljna jedna doza jer je revakcina nekoliko meseci kasnije.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)