DRAMATIČNO UPOZORENJE DOKTORA JANKOVIĆA: Očekuje se skok zaraženih - dva su razloga za crne prognoze!

Novosti online

23. 03. 2021. u 15:21

BROJ zaraženih u zemlji će rasti zato što je virus u cirkulaciji toliko prisutan i imamo veliki broj nevakcinisanih tinejdžera i mlađih osoba koje 'besomučno' šire virus, smatra direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš prof. dr Radmilo Janković.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА ЈАНКОВИЋА: Очекује се скок заражених - два су разлога за црне прогнозе!

Foto: Printskrin

- Mladi se i dalje okupljaju, bez obzira što su im ograničena mesta gde to mogu da rade, oni zaražavaju starije koji imaju jako teške kliničke slike - rekao je za TV Prva dr Radmilo Janković.

On je još jednom ukazao na neophodnost vakcinacije i objasnio da se onaj ko se vakcinisao može testirati ukoliko dođe u kontakt sa virusom i da će virusa biti negde u njegovom nosu ili faringsu, ali da u 98 odsto slučajeva neće razviti tešku formu bolesti.

Otkrio je i to da postoje preliminarne studije na manjem broju pacijenata da je potpuno bezbedno vakcinisati trudnice.

Direktor klinike za ginekologoiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanović rekao je da prema najnovijim preporukama SZO treba dobro proceniti situaciju da li treba vakcinisati trudnicu, a i da je ordinirajući ginekolog dužan da preporuči vakcinu trudnici jer nema dokaza da štetno utiče ni na majku, ni na plod.

- Ukoliko trudnica ima faktore rizika kao što je dijabetes, hipertenzija, gojaznost ili je izložena većem riziku jer živi ili radi tamo gde je više izložena virusu, onda joj treba preporučiti vakcinaciju. Definitivna odluka ipka treba da bude na pacijentu - ističe dr Stefanović.

U GAK Višegradska su od početka epidmije porodili blizu 200 trudnica koje su bile kovid pozitivne.

- Za razliku od situacije u svetu, naše trudnice su bile bez kliničke slike ili sa veoma lakom slikom. Pokazalo se da postoji mogućnost transmisije virusa tokom trudnoće, ali je ona veoma mala. Isto tako je i tokom porođaja. Od blizu 200 trudnica sa kovidom koj smo zbrinuli samo dva novorođenčeta su se rodila i prvi dan nakon porođaja su imala pozitivan test, na sreću bez ikakve kliničke slike.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)