DOKTORKA JOVANOVIĆ OTKRILA: Ima li u Srbiji južnoafričkog i brazilskog soja korone

Tanjug

23. 03. 2021. u 14:02

VIRUSOLOG i član Kriznog štaba Tanja Jovanović kaže da je epidemijska situacija u Srbiji zabrinjavajuća i da u poslednje dve nedelje u našoj zemlji dominira britanski soj virusa korona koji je prisutan kod 70-80 odsto pacijenata.

ДОКТОРКА ЈОВАНОВИЋ ОТКРИЛА: Има ли у Србији јужноафричког и бразилског соја короне

Foto: Printskrin

Jovanović je za K1 televiziju navela da se britanska varijanta virusa brže razmnožava i da je zarazniji, kao i da istraživanja pokazuju da dolazi do promene kliničke slike kod obolelih.

-Veliki broj pacijenata zahteva kiseoničku potporu, a mnogo bolesnika je na respiratoru. Smrtnost nije veća, ali je klinička slika teža kod obolelih od britanskog soja - rekla je Jovanović za K1 televiziju.

Napomenula je i da mlađi ljudi više obolevaju nego ranije i da se i kod njih razvija teža klinička slika.

Jovanović je navela da u Srbiji još nisu registrovani južnoafrički i brazilski soj, za koje kaže da su opasniji.

Kako navodi, vakcine deluju i na ta dva soja, ali je njihova efikasnost kod tih varijanti smanjena na 85 odsto.

Ukazala je da bi antitela kod osoba koje su preležale koronu trebalo da štite i od novih sojeva, ali i vakcine koje su napravljene na originalnom virusu.

Jovanović je navela da Srbija ima najblaže restriktivne mere u Evropi i smatra da bi trebalo istrajati u tome da se mere produže i duže od dve nedelje da bi se, kaže, napravila kontrola nad širenjem epidemije.

-Mere moraju da budu restriktivnije ako želimo da nešto uradimo,ali mi imamo moćno oružje u rukama i privilegiju koju nemaju druge zemlje, da završimo proces masovne imunizacije i povećamo kolektivni imunitet. Dok to ne postignemo, moramo da se pridržavamo epidemioloških mera - navela je ona.

Istakla je da svaka vakcina koja je registrovana u našoj zemlji dobra, da su sve kvalitetne i da ostavljaju vrlo efikasan imunološki odgovor.

Kada je reč o proveri antitela posle vakcinacije, Jovanović je objasnila da različite laboratorije koriste različite testove i da ne mogu da se upoređuju vrednosti, odnosno, količine antitela koje se izražavaju različitim jedinicama.

Naglasila je i da nema opasnosti i da nisu naučno opravdane spekulacije na društvenim mrežama da vakcinacija protiv virusa korona može da izazove autoimune bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)