U SRBIJU SA TESTOM ILI POTVRDOM O VAKCINI: Lekari tvrde da je pritisak na zdravstvo maksimalan, sutra opet zaseda Krizni štab

B. RADIVOJEVIĆ

23. 03. 2021. u 09:00

NEGATIVAN PCR test ili potvrda o vakcinaciji iz koje se vidi da je druga doza primljena bar tri nedelje ranije, predloženi je uslov za ulazak u Srbiju o kojem će se odlučivati na prvoj sledećoj sednici Kriznog štaba, koja je zakazana za sutra ujutru.

У СРБИЈУ СА ТЕСТОМ ИЛИ ПОТВРДОМ О ВАКЦИНИ: Лекари тврде да је притисак на здравство максималан, сутра опет заседа Кризни штаб

Arhiva

Ideja je da odluka važi od subote, ali samo za strane državljane koji dolaze u našu zemlju.

Medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da uslovi za ulazak u zemlju budu pooštreni i za dijasporu. To obrazlažu argumentom da su u mnogim zemljama iz kojih će naši državljani doći na odmor u vreme katoličkog Uskrsa, cirkulišu i sojevi virusa korona koji kod nas nisu potvrđeni. Unošenje južnoafričkog, brazilskog ili nekog drugog soja moglo bi dodatno da iskomplikuje inače lošu epidemiološku situaciju.

Situaciju otežava i to što se u nekim krajevima Srbije građani u veoma malom broju vakcinišu. Najlošija je statistika u Tutinu, gde je vakcinisano samo 3,7 odsto punoletnog stanovništva. U Bujanovcu, Sjenici i Novom Pazaru imunizovano je tek oko devet odsto, a Lajkovac je nešto bolji sa 9,7 odsto.

Lekari tvrde da pritisak na kovid-centre nikad nije bio veći.

- Nalazimo se u vanrednoj situaciji. Bolnički kapaciteti i kovid-ambulatne su prepunjeni. Na putu smo da situaciju ocenimo kao katastrofalnu - kaže dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba.

Od ponedeljka je u kovid-sistemu ponovo i KBC "Bežanijska kosa":

- Imamo oko 250 postelja koje će biti na raspolaganju kovid pacijentima - kaže dr Marija Zdravković, direktor ove ustanove.

 

Novosti

Istog dana stupile su na snagu revidirane mere protiv kovida - otvoreno je sve izuzev tržnih centara i ugostiteljskih objekata, uz uslov da u prostoru može biti jedna osoba na devet kvadratnih metara, računajući i zaposlene. Ograničenje u kvadratima ne važi za frizere. Za jedne je to "popuštanje", za druge "usklađivanje sa životom". Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić se zalaže da radi - sve, pa su tako u ponedeljak dozvolu za rad dobili i ritejl parkovi (tržni centri sa lokalima u koje se ulazi spolja). Vesić je najavio da će na sledećoj sednici Kriznog štaba staviti na sto i otvaranje restorana i tržnih centara pod određenim uslovima.

- Beograd instistira da se sve vrati na mere od prošle srede, da se mere poštuju, a da se oni koji ih krše striktno kazne, kao i da se nastavi vakcinacija - rekao je Vesić.

Doktor Tiodorović kaže da će se o otvaranju ugostiteljskih objekata i tržnih centara razgovarati ukoliko narednih dana počne da opada broj pozitivnih i obolelih, pa se bolnice malo rasterete:

- Moguće je da ćemo, ako se budu mere poštovale do kraja, do sledeće sedmice imati bolju situaciju. Kada bismo u mesec, mesec i po, sproveli mere u potpunosti, uz jaku kontrolu, bili bismo u drugačijoj situaciji.

- Opet bih jasno upozorio, aman ljudi, molim vas, shvatite da je zdravstveni sistem na ivici propasti i da jedino može da se sačuva ako se poštuju mere - upozorio je dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba. - Ljudi u crvenim zonama su zaćutali i više nemaju reči.

Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba imao jasan stav da bi sve trebalo da bude zatvoreno najmanje 14 dana da bi se zaista spustio nivo aktivnosti virusa, ali je dodao da postoji ekonomski diktat.

NOVE DOZE "FAJZERA"

U SRBIJU je u ponedeljak stiglo još 55.990 doza "Fajzer-Biontekove" vakcine, a očekuje se i isporuka "sputnjika V". Prema podacima Vlade, do sada su date 2.169.862 doze, a 861.826 osoba je i revakcinisano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima