DIREKTOR KANCELARIJE SZO UPOZORAVA: Mere od pet dana neće dati rezultate - potrebno je duže zatvaranje

Novosti onlajn

21. 03. 2021. u 09:51

DIREKTOR Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša, izjavio je da propisi uvedeni radi sprečavanja širenja korona virusa, a koji traju pet, šest dana, ne daju značajne rezultate i da je potrebno vreme da bi one bile efikasne.

ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ СЗО УПОЗОРАВА: Мере од пет дана неће дати резултате - потребно је дуже затварање

Foto: EPA

Ivanuša je rekao da je u toku intenzivan prenos virusa, zbog čega je ogroman pritisak ba bolnice, jedinice intenzivne nege i zdravstvene radnike.

- Znamo da je teško da se napravi balans između mera i održavanja ekonomije i to je slučaj svuda u svetu, ali kako bi spasili što veći broj života i omogućili zdravstvenoim sistemu da funkcioniše, potrebne su nam mere koje drže epidemiju pod kontrolom - rekao je Ivanuša.

Prema njegovim rečima, bez preventivnih mera epidemija se neće smiriti, kao i da mere treba primenjivati i u radnim sredinama, prodavnicama, a trebalo bi nastaviti i sa vakcinisanjem što većeg broja ljudi.

- Srbija je i dalje među vodećim državama u svetu i Evropi kada je u pitanju broj vakcinisanih. Ali treba da imamo na umu da se učinak imunizacije kod pojedinca pokaže tek nekoliko nedelja nakon toga. Ima osoba koje su prestale da poštuju sve preventivne mere minut nakon vakcinacije prvom dozom - rekao je Ivanuša.

On je dodao da se do daljeg preporučuje svima da poštuju preventivne mere, dok većina ljudi ne bude zaštićena cepivom.

- Bez vakcinacije ne možemo da vidimo svetlo na kraju tunela, a ova pandemija utiče na život svih nas, ne samo na zdravstveni sistem već i na ekonomiju, a promene koje je donela, uticale su na svakog pojedinca - rekao je Ivanuša.

(Politiku)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)