KAKVO NAS PROLEĆE ČEKA? Uskoro će biti 20 stepeni - Meteorolog otkrio šta nam sledi!

Novosti online

20. 03. 2021. u 12:41

DANAS je zvanično počelo proleće, ali mnoge je razočaralo što u korak s ovim godišnjim dobom nije krenulo i toplije vreme, već sneg i kiša.

КАКВО НАС ПРОЛЕЋЕ ЧЕКА? Ускоро ће бити 20 степени - Метеоролог открио шта нам следи!

Foto: D. Balšić

Ipak, meteorolog Nedeljko Todorović ističe da vreme nije čudno za ovo doba godine.

- Snežne padavine u martu nisu neobične, malo je ređa pojava u nižim predelima samo. Srednji datum poslednjeg padanja snega je poslednjih desetak dana marta. Ove vremenske prilike su tipičan primer za mart mesec. Dešavalo se da snežnog pokrivača bude i u aprilu, zavisi od godine do godine - naglasio je meteorolog Nedeljko Todorović u razgovoru za TV "Prva"

On je otkrio kakvo će vreme biti na planinama, ali i kada kreće razvedravanje!

- Ovo je hladan period, s temperaturama ispod proseka. Biće još kiše i snega u brdsko-planinskim predelima Danas i još naredna dva dana, do utorka ujutru. A, zaliha snega biće na planinama i do 1. maja, ko bude želeo da ide. Na nadmorskim visinama iznad 1.000 metara visina snega je preko jedan metar, ponegde i metar. U ovom ranom hladnom delu proleća biće još snega do utorka ujutru. Onda se razvedrava polako, ali na snagu stupaju jutarnji mrazevi - istakao je Todorović, pa obrazložio kada tačno temperature počinju da rastu i kakvo nas proleće čeka u aprilu.

- Negde od 26. marta počinje porast temperature, pa će one premašiti prvo 10 stepeni, pa onda vrlo brzo i 15 stepeni. Maksimalne temperature će onda biti između 15 i 20 stepeni sredinom dana, kada je najtoplije. Sveže u jutarnjim i večernjim satima. Onda ulazimo u ono pravo proleće kada će temperature biti znad 20 stepeni.

Iako se nadamo toplom proleću, a to je ono što i meteorolog očekuje, ipak kaže da se ne može detaljno odrediti sada prognoza za april, ali da se otprilike zna šta nas čeka.

- Neizvesno je kakvo će tačno biti proleće. Kalendar je najbolji orijentir. Neminovno je da u aprilu krenu temperature naviše. Negde sredinom aprila bude zahlađenje inače, ali nemoguće je to sada utvrditi da će biti i ove godine. U maju je još promenljivije vreme, mogu se očekivati pljuskovi i promene u toku samog dana - rekao je on.

Nada Macura je takođe bila gošća Jutarnje programa gde je naglasila i koji zdravstveni problemi mogu da zadese građane zbog promene vremena u ovom periodu.

- Vremenske promene smetaju svima, čak i deci, a posebno starijima. Kod mladih su te promene brze i posle dan-dva nestaju, a kod starijih, astmatičara, onih koji imaju kamen u bubregu, žuč i čireve na želudcu mnogo je teže i duže traje. Simptomi su nesanica, nesvestica, gubitak energije, nevoljnost, sve je to nekako kod mladih baš izraženo, a kod starijih dodatno i njihove bolesti -  istakla je ona i otkrila šta može pomoći da nuspojave promena u vremenu budu blaže.

- Preventivan savet je da se nalaze u dobro osvetljenim prostorijama, a najbolje je biti negde gde je čist vazduh među drvećem. Ne treba preterivati sa lekovima, a vitamini su dobrodošli.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...