DIREKTOR SZO U SRBIJI: Pozdravljam najnovije mere, britanski soj virusa se brže širi

Tanjug

19. 03. 2021. u 14:17

DIREKTOR Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da, kao lekar, podržava najnovije mere uvedene u Srbiji u sprečavanju širenja korona virusa, posebno zbog novog britanskog soja koji se brže i lakše širi.

ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ: Поздрављам најновије мере, британски сој вируса се брже шири

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je, na pitanje novinara da li bi i koliko bi najnovije mere trebalo da se produže, rekao da dužina, odnosno trajanje tih mera uvek treba da prati epidemiološku situaciju.

- Zbog toga nemam odgovor na pitanje koliko dugo bi mere trebalo da traju. To zavisi od epidemiološke situacije. Videli smo u nekim drzavama to je bilo više nedelja - rekao je Ivanuša.

Naveo je da kada su pojedine zemlje videle da mere daju neki rezultat, onda su mogle da ih popuste.

Ivanuša kaže da je poznato da se u Srbiji, kao i drugim delovima Evrope, širi novi soj virusa koji je otkriven prvi put u Velikoj Britaniji.

- Za taj virus poznato je da se brže i lakše širi među ljudima i da može da rezultira u težem obliku bolesti. Zbog toga su jako bitne te mere kako bi se zaustavilo pogoršanje koje je počelo ne samo u Srbiji, nego i u ostalim delovima Evrope - rekao je Ivanuša.

Naglasio je da su mere uvedene u Srbiji jako bitne i da ih treba poštovati bez obzira na to što se sve veći i veći broj ljudi vakciniše.

- Još uvek smo na početku vakcinacije. Potpuno podržavam mere. Mere bi trebalo da traju neko vreme, jer je britanski soj virusa na neki način opasniji zbog bržeg i lakšeg širenja - rekao je Ivanuša.

Naveo je da veliko povećanje broja zaraženih može usporiti proces vakcinacije, jer se oni ne mogu vakcinisati.

- Drugo, možete imati veliki broj obolelih i među zdravstvenim radnicima, bez obzira na to što nekako očekujem da je većina zdravstvenih radnika već bila vakcinasana. Teška epidemija može, naravno, usporiti proces vakcinacije - kaže Ivanuša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)