VUČIĆ ISPRED PALATE SRBIJA: Hvala Evropskoj uniji, jedna vakcina neće spasiti samo jedan već više života!

Novosti online

19. 03. 2021. u 12:08 >> 12:25

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je primopredaji sanitetskih vozila nabavljenih kroz program donacije EU uz posredovanje UNOPS za 20 zdravstvenih ustanova iz cele Srbije.

ВУЧИЋ ИСПРЕД ПАЛАТЕ СРБИЈА: Хвала Европској унији, једна вакцина неће спасити само један већ више живота!

Foto: Instagram

Predsednik Vučić primetio je da nismo pogodili najlepši mogući dan za prezentaciju odličnih vozila, zbog ne tako lepog vremena.

- Dobili smo od EU 20 odlično opremljenih ambulatnih vozila za 20 mesta u Srbiji, od Bujanovca, do Bora i Loznice, u vrednosti od 800.000 evra, najmodernije opremljenim - kaže i dodaje da je ovo veoma važna stvar u vreme pandemije, kada su aparati za kiseonik i više nego potrebni.

On je rekao i da su predstavnici zdravstvenih ustanova koje dobijaju ta vozila srećni, jer trenutno raspolažu vozilima starim 10-ak i čak 25 godina.

- Hvala Evropskoj uniji, iskreno smo zahvalni na ovoj pomoći. Mi zaista cenimo novac koji poreski obveznici drugih zemalja plaćaju drugoj zemlji. Srbija se nalazi na evropskom putu i u skladu s tim moraćemo da obavimo još dosta stvari. Od dijaloga s Prištinom do vladavine prava - poručio je predsednik.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Vučić je poručio Fabriciju da je Srbija zahvalna njemu na ličnom angažovanju i podršci zemlji tokom pandemije, kao i svim ostalim zemljama čalnicama EU.

On je istakao da je zahvaljujući toj podršci u Srbiju stiglo 25 uređaja za ventilaciju i anesteziju, 50 uređaja za mehaničku ventilaciju, 50 monitora za intenzivnu negu, 100 stacionarnih koncentratora kiseonika, 300 termometara, 800.000 zaštitnih maski, dva laboratorijska PCR instrumenta, sa 25.000 testova...

- Važno je da u narednom periodu budemo neko ko će zajednički da radi na vakcinaciji i borbi protiv korone. Treći talas postaje sve snažniji - kaže Vučić i ističe da ćemo samo vakcinacijom uspeti da pobedimo koronu.

Navodi da će se država potruditi da dođe do svakog mesta u zemlji kako bi građani mogli da se vakcinišu.

Govoreći o vozilima, kaže da su nova, sjajno opremljena i da je sada prilika da obnovimo vozni park, kako bismo sačuvali zdravlje ljudi.

- Hvala što nam pomažete da zamolimo ljudi da se vakcinišu. Jedna vakcina neće spasiti samo jedan, već više života - kaže Vučić i ponovo apeluje na sve da prime cepivo.

 

- Ako su vam potrebna ambulantna kola, najbolje je da vozilo bude brzo, kvalitetno i dobro opremljeno - rekao je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Kazao je da je reč o novim, brzim i poptuno opremljenim ambulantnim vozilima koja će biti raspodeljana tamo gde je to najpotrebnije.

- U novembru smo, zajedno sa ministrima Joksimović i Lončarem predali 12 ambulantnih vozila. Ovo je kontinirani znak podrške koju pružamo Srbiji - naglasio je Fabrici.

- Kada su bili neophodni medicinski materijali, poput respiratora i maski, EU  je i tu pomogla - rekao je i dodao da se nakon toga postavilo pitanje kako pomoći zdravstvenim radnicima koji se bore na prvim linijama fronta.

- Zato smo zaposlili 200 lekara i sestara od jula prošle godine kako bi mogli da pomognu svojim kolegama - rekao je Fabrici.

Fabrici je dodao da je EK odlučila i da se srpski budžet pomogne sa 12 miliona evra iz evropskog fonda solidarnosti.

Ističe da je sada prioritet na vakcinaciji, koja se, ističe, u Srbiji odlično sprovodi.

- Kada je reč o Kovaks sistemu, mi smo ga podržali od samog početka. Princip ovog programa je da niko nije bezbedan dok svi ne budu bezbedni. Uskoro možemo da očekujemo pomoć iz Kovaks programa i Srbiji - kaže Fabrici i dodaje da će danas primiti drugu dozu vakcine.

- Ova godina je godina borbe, godina koja treba da bude obeležena zajedničkom snagom i solidarnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest