PROLEĆE POČINJE U SUBOTU 20. MARTA: Kreće letnje računanje vremena- a evo kakve nas temperature očekuju

Novosti online

17. 03. 2021. u 20:42

PROLEĆE na severnoj Zemljinoj polulopti počinje u subotu, 20. marta u 10 časova i 37 minuta, saopštilo je danas Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

ПРОЛЕЋЕ ПОЧИЊЕ У СУБОТУ 20. МАРТА: Креће летње рачунање времена- а ево какве нас температуре очекују

Foto: Depositphotos

U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

I sledećih pet godina proleće će nam dolaziti 20. marta ali će trajati do 20. ili 21. juna. Ove godine, proleće traje do 21. juna do pet časova i 32 minuta, tj. 92 dana, 17 sati i 54 minuta.

Na dan početka proleća Sunce u Beogradu izlazi u pet časova i 40 minuta, a zalazi u 17 časova i 50 minuta, što znači da će obdanica trajati 12 sati i 10 minuta, a noć 11 časova i 50 minuta.

Po najavama meteorologa očekuju se natprosečne temperature do kraja marta, tokom aprila i maja. Tokom proleća očekuje se toplo vreme, ali intenzivne kiše i poplave pretiće Balkanskom poluostrvu.

Što se tiče letnjeg računanja vremena, pored svih ranijih najava, situacija je sledeća - u noći između subote i nedelje, 28. marta 2021, počinje letnje računanje vremena pomeranjem za jedan čas unapred – sa 02h na 03h

Inače, na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže sunce iznad horizonta, objašnjavaju u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...