DOKTOR MILANKO ŠEKLER OCENIO: Sve vakcine štite protiv novih sojeva - kineska je najotpornija na mutacije

Novosti onlajn

17. 03. 2021. u 15:55

ČAK 80 odsto zaraženih korona virusom u Srbiji inficirano je vrlo zaraznim britanskim sojem, tvrde u kriznom štabu za borbu protiv kovida.

ДОКТОР МИЛАНКО ШЕКЛЕР ОЦЕНИО: Све вакцине штите против нових сојева - кинеска је најотпорнија на мутације

Foto: Printscreen/RTS

Međutim, Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo kaže da je dobra stvar to što sve vakcine, koje su nam dostupne, štite i od britanskog, brazilskog i južnoafričkog soja.

- Sve vakcine štite, ali sa nešto manjom efikasnošću. Kod britanskog soja je najmanje umanjenje efikasnosti i to za samo par procenata, pri čemu je kineska najotpornija na ove mutacije. U zemljama, gde se primenjivala kineska vakcina došlo se do zaključka da su oni, koji su njom vakcinisani, ređe obolevali i imali blažu sliku - kaže Šekler i dodaje da kineska vakcina pored jedne vrste antitela, na kojoj se baziraju sve druge vakcine, proizvodi još tri vrste antitela.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetimo, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović rekao je juče nakon sednice kriznog štaba da nije zadovoljan pooštravanjem mera samo za ovu nedelju, naročito što je kod 80 odsto zaraženih građana potvrđen britanski soj.

- Niko od nas iz kriznog štaba nije zadovoljan što je pooštravanje mera samo za ovu nedelju, ali ovakav kompromis je poslednja moguća mera da se izborimo s koronom. Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji je se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera - rekao je Tiodorović.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)