"SVE VEĆI BROJ ZARAŽENIH" - Kon: Evo zbog čega je došlo do naglog porasta broja obolelih u Srbiji

Tanjug

17. 03. 2021. u 10:14

MERE koje su uvedene su nužne, jer je virus toliko u cirkulaciji da je sve više zaraženih ljudi koji kažu da ne znaju kako su se inficirali, da su poštovali preventivne mere - nosili masku, poštovali distancu, vodili računa o higijeni, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

СВЕ ВЕЋИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ -  Кон: Ево због чега је дошло до наглог пораста броја оболелих у Србији

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Upitan da li su mere pravovremene i da li je zadovoljan, Kon je rekao da o zadovoljstvu nema smisla govoriti u ovakvoj situaciji kada je veliki broj zaraženih i kada je sve zatvoreno.

- Pred školski raspust 18. decembra, doneta je odluka da ne može više od 30 odsto skijališta da bude popunjeno. Ta odluka je razmatrana i doneta na Kriznom štabu. Dopušteno je da skujaši mogu da skijaju, ali da se obezbedi poštovanje mera - naveo je Kon za TV Pink.

Ističe da je osim nepoštovanja mera jedan od faktora zbog čega je došlo do naglog porasta broj zaraženih u Srbiji i to što se virus menja.

- Jedan od razloga zašto kreće porast broja zaraženih, kao što smo videli u zapadnoj Evropi i Velikoj Britaniji, je pojava britanske varijante virusa, gde se virus do te mere izmenio i da je pokazao druga svojstva - brže se prenosi, izaziva ozbiljnija obolenja - rekao je on.

Na pitanje zašto i niži razredi osnovne škole prelaze na onlajn nastavu i da li se povećava broj obolele dece, on je naveo da su iskustva drugih zemalja da kada se pojavio britanski soj zaraza se spušta na mlađi uzrast, ali da ne izaziva teža obolenja kod njih.

Predloge pojedinaca da vakcinisanim građanima treba dozvoliti da mogu da odlaze na koncerte u pozorišta, Kon je rekao da je taj predlog epidemiološki zanimljiv, primamljiv, ali etički neprihvatljiv.

- To je tema koja mora ozbiljno da se razmotri. To nije medicinski deo - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)