MIIN ŽIVOT UGROZILI KORONA I SEPSA: Lekari joj uklonili iz kičme cistu i implant, a predstoji još jedna operacija

Z. Rašić

16. 03. 2021. u 16:37

MIA Žikić (5) iz Paraćina u utorak je hitno operisana u klinici u Istanbulu, a lekari su bili primorani da joj izvade implant iz kičme koji su, zbog teške skolioze, ugradili prošle jeseni.

МИИН ЖИВОТ УГРОЗИЛИ КОРОНА И СЕПСА: Лекари јој уклонили из кичме цисту и имплант, а предстоји још једна операција

Foto: Z. Rašić

Kako tvrdi njena majka Milena, koja je sa Miom trenutno u Istanbulu, sve je to posledica koronavirusa sa kojim se njeno dete zimus borilo. Posledica infekcije je cista koja je zahvatila celu kičmu. Mia je dobila početak sepse, pa je operacija bila neophodna da bi joj se spasao život. Intervenciju, međutim, treba platiti, kao i sledeću kojom bi se u kičmeni stub ponovo ugradio implant. Iz Istanbula, majka je zbog toga apelovala na društvenoj mreži "Fejsbuk", da ih svi koji mogu podrže da sakupe novac za dve operacije i bolničke troškove.

POMOĆ PUTEM SMS I RAČUNA

Da bi se što pre sakupio novac za novu operaciju, najjednostavnije je upisati 608 i poslati SMS na 3030. Računi za uplatu su: dinarski: 160-533494-94, devizni: 00-540-0002852.8; IBAN: RS35160005400002852867; SNjIFT/BIC: DBDBRSBG

- Stanje je bilo kritično, ali smo uspešno pregurali prvu noć posle operacije. Mii je sad stavljena halotrakcija, a to je posebna metalna aparatura na glavi sa tegovima koji ne dozvoljavaju da joj se kičma ponovo iskrivi jer sada nema implant. Naredne tri ili četiri nedelje smo u bolnici. Devojčica je pod terapijom antibioticima i lekovima za bolove dok se ne oporavi, a posle toga opet mora na operaciju da joj se vrati implant - napisala je, iz Istanbula, devojčicina majka na svom "Fejsbuk" profilu, apelujući za podršku u ovoj velikoj borbi.

Ne zna se koliki će biti troškovi sadašnjeg lečenja ove male junakinje. Prošlogodišnja operacija koštala je nešto manje od četiri miliona dinara, a sada su u pitanju dve operacije i boravak u bolnici.

Foto: Z. Rašić

Podsetimo, ova devojčica iz Paraćina boluje od teške skolioze - krivljenja kičme, zbog čega nije prohodala ni progovorila, a pritisak na unutrašnje organe je toliki da bi joj vremenom bio ugrožen život. Operacija je bila moguća jedino na klinici u Istanbulu, a novac za tu prvu hiruršku intervenciju je sakupljen najvećim delom zahvaljujući velikom humanisti, Vladanu Vugdeliji, koji je organizovao humanitarni maraton pod nazivom "Kilometri za Miu". Ta operacija je bila uspešna, urađena je 27. oktobra lane, a Miina kičma ispravljena tako što je u nju ugrađena posebna titanijumska šipka. Korektivna operacija trebalo je da bude izvedena tek za tri-četiri godine, u zavisnosti od zdravstvenog stanja deteta i toga koliko je ono u međuvremenu poraslo. Na nesreću, Mia je u decembru obolela od kovida i došlo je do velikih komplikacija, zbog čega je sad ponovo operisana i tek ugrađeni implant je izvađen.

Prikupljanje finansijskih sredstva za Miinu životnu bitku se i dalje nastavlja preko humanitarne fondacije "Budi human", ali vremena više nema jer bolničke račune ova porodica mora da plati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda