DŽEJMI OLIVER PREPORUČUJE ĆEVAPE I AJVAR: Evo kako slavni kuvar pravi naše specijalitete

D. D. S.

15. 03. 2021. u 12:23

NA svom zvaničnom sajtu Džejmi Oliver preporučuje naše omiljene specijalitete, ćevape i ajvar: "Ako vam drugari dolaze u goste, ove tortilje sa ćevapima i ajvarom su apsolutno idealan izbor". Uz to ide i recept.

ЏЕЈМИ ОЛИВЕР ПРЕПОРУЧУЈЕ ЋЕВАПЕ И АЈВАР: Ево како славни кувар прави наше специјалитете

Foto: D. Novković

Potrebni sastojci za pripremu ove "poslastice" su:

750 g mlevenog goveđeg mesa

400 g mlevenog svinjskog mesa
1 glavica belog luka, plus 4 čena crnog
2 kafene kašičice sode bikarbone
1 kafena kašičica mlevene paprike
1 jaje

150 ml kisele vode

Maslinovo ulje
6 crvenih paprika
2 patlidžana
Peršun
2 limuna
Ekstra devičansko maslinovo ulje
1 crni luk
6 tortilja
Ljute papričice (po izboru)
Kisela pavlaka


A evo i načina pripreme za ćevape "a la Džejmi Oliver":


Oljuštite, izdrobite 4 čena belog luka i stavite u veliku činiju. Dodajte svo mleveno meso i pomešajte. Ubacite malo sode bikarbone i mlevene paprike, i začinite po ukusu.
Ubacite jaje i rukama gnječite smesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smesa postala glatka.


Podelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.stabljike, i iseckajte povrće.


Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno.


Pošto iseckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.


Potom sitno iseckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno iseckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscedite drugi limun. Promešajte sve i odložite posudu.


Neposredno pre nego što planirate da poslužite jelo, podgrejte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugreje, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.
Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.

A za ajvar, ugrejte rernu na 230C/gas 8.


U novu tepsiju stavite cele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni.


Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i iseckajte povrće.


Iscedite 6 prepečenih čenova belog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve iseckajte zajedno.


Pošto iseckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscedite 1 limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu.


Potom sitno iseckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno iseckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscedite drugi limun. Promešajte sve i odložite posudu.


Neposredno pre nego što planirate da poslužite jelo, podgrejte tortilje i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugreje, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.
Za serviranje premažite ajvar preko tortilja, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna